Небезпечна риба зі стихійних ринків
У зв`язку з терактом, вчиненим російськими окупантами на Каховській ГЕС, у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях спостерігається мор риби.
Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області наполягає на повній забороні продажу будь - якої риби в місцях стихійної торгівлі на території Лозівського району.
Фахівці управління рекомендують громадянам Лозівського району утриматись на деякий час від придбання й вживання в їжу «свіжовиловленої» риби. Не наражайте себе та своїх близьких на небезпеку!
Адже вже трапляються поодинокі випадки деяких несвідомих громадян, які вже почали реалізовувати загиблу рибу, яка уражена небезпечними хімічними та/або біологічними сполуками.
Загиблу рибу або таку, що вмирає, неможливо зробити безпечною для споживання. Жоден спосіб приготування не зробить її такою. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини.
Живу рибу дозволено споживати тільки ту, яка пройшла ветеринарно-санітарну експертизу на агропродовольчих ринках після вхідного документального контролю:
– кожна партія живої риби надходить на ринки тільки за товарно-транспортними накладними після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку, з видачею експертних висновків;
– живу рибу перевозять у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах і бочках, поверхні яких легко миються та дезінфікуються;
– оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу;
– кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники суб’єкта господарської діяльності, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються;
– умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання й реалізації живої риби за температури води в ємності +11-+15 °C: в осінньо-зимовий період – 48 годин; у весняно-літній період – 24 години (не більше);
– не підлягає продажу: жива та охолоджена риба з ознаками паразитарних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.
Вкотре наполягаємо на дотриманні елементарних правил, які допоможуть знизити ризик виникнення інфекційних захворювань та отруєнь у результаті споживання риби.