Як не отруїтись дикорослими грибами
За даними Центру громадського здоров’я у жовтні поточного року в Україні зареєстровано 65 осередків отруєння дикорослими грибами. Загалом постраждало 87 людей, з них 23 дитини.
Вживання невідомих дикорослих грибів та рядовок стало причиною смерті 1 дорослої людини та 1 дитини у Донецькій області, консервованих зеленушок — 1 дитини у Дніпрі, маслюків — 1 дорослої людини у Рівному, зонтиків — 1 дорослого у Чернігові.
Нагадуємо! Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати дикорослі гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років. Під час сезону грибів батьки мають розповісти дітям про небезпеку неконтрольованого збирання та вживання дикорослих грибів.
Як не отруїтися дикорослими грибами
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
• Не купуйте гриби на стихійних ринках.
• Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
• Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
• Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
• Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
• Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
• Не куштуйте сирі гриби.
• Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
• Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
• Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
• Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не понад добу.
Симптоми отруєння дикорослими грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:
• нудота;
• блювота;
• різкий біль у животі;
• діарея;
• запаморочення;
• підвищення температури тіла;
• зниження пульсу;
• задуха;
• судоми;
• відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
• марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння дикорослими грибами
• терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
• промийте шлунок простою водою;
• дотримуйтеся постільного режиму;
• пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
• прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Лозівська філія ДУ
«Харківський обласний центр
контролю та профілактики хвороб
МОЗ України»