A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Вакцина від коронавірусу

Дата: 30.07.2021 15:44
Кількість переглядів: 676

З початку пандемії COVID-19 дослідники з усього світу наполегливо працюють над розробкою вакцини. Багато людей були стурбовані тим, що розробки вакцини COVID-19 проводилися занадто швидко, аби мати змогу адекватно оцінити її безпеку та ефективність.

Багато наукової роботи було проведено одночасно із законодавчими заходами, і відомства, відповідальні за затвердження лікарських засобів на ринку (наприклад, європейська EMA або американська FDA), сприяли пришвидшенню оформлення документів. Крім того, було скорочено багато офіційних термінів подання відповідних документів чи висновків. Однак, незважаючи на деякі прискорення, від стандартних процедур, пов'язаних з якістю вакцини, безпекою та ефективністю, не відмовлялися - ті самі етапи клінічних випробувань та процедури, що і зі стандартною вакциною, проводились за коротший час. 

Коли застосовується вакцина від COVID-19?
Дорожня карта з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні визначає, що вакцинація відбуватиметься етапами. Спочатку вакцинують усіх, хто найбільше потребує захисту і допомагає іншим.
Щеплення в Україні розпочались 24 лютого 2021.
Серед пріоритетних груп — люди, найбільш уразливі до COVID-19, або від яких залежить життєдіяльність країни, надання допомоги громадянам та їхній захист. Здебільшого до цих груп входять ті, хто взаємодіє з великою кількістю людей, працівники системи охорони здоров’я, а також усі, хто ризикує отримати серйозні ускладнення.
Наразі масова вакцинація є єдиним способом зупинити пандемію. 

Щеплення від COVID-19. Часті запитання та відповіді:

1. Скільки доз вакцини потрібно для набуття імунітету?
Наразі необхідно отримати 2 дози вакцини

2. Коли з’являється імунітет після щеплення?
Для вакцин COVID-19 частковий захист починається приблизно через 3 тижні після першої ін’єкції та триває до 12 тижнів. Ефективність вакцини для зменшення частоти захворювань оцінюється приблизно в 63% ≥ 15 днів після другої дози.
Тривалість захисту, який забезпечує вакцина невідома, оскільки вона все ще визначається в ході клінічних випробувань, що тривають.

3. У мене хронічне захворювання. Чи може лікар видати мені електронне скерування на щеплення?
Для того, щоб отримати щеплення, бажаючі повинні зареєструватися в додатку «ДІЯ», і при наявності вакцин, Вас повідомлять про можливість вакцинації. Для вакцинації громадянин повинен бути зареєстрованим в системі ЕСОЗ (наприклад, заключав декларацію з сімейним лікарем чи отримував ліки за програмою «доступні ліки», чи йому вже видавалося скерування на вторинну або третинну спеціалізовану допомогу).

4. Чи можуть ті, хто видужав після COVID-19 вакцинуватися?
Так, можуть. Але, в зв’язку з дефіцитом вакцин, згідно рекомендацій НТГЕІ з окремих питань вакцинації проти COVID-19 в Україні (19.01.2021), рекомендовано відтермінувати вакцинацію особам з задокументованим COVID-19 в анамнезі на 6 місяців від часу перебігу COVID-19, однак, за бажанням особи, яка підлягає вакцинації відповідно до груп пріоритетності, вакцинація може бути проведена раніше шестимісячного терміну при достатній кількості доз вакцини для забезпечення вакцинації осіб в даній групі пріоритетності, які не мають задокументованого COVID-19 в анамнезі.
Вакцину можна безпечно вводити людям, які в анамнезі мали COVID-19 (за даними Центру США з профілактики та контролю захворювань - CDC).
Вакцинацію людям з гострою інфекцією SARS-CoV-2 слід відкласти. Її можна проводити принаймні через чотири тижні після зникнення симптомів або через чотири тижні після першого позитивного результату ПЛР або тесту на антиген у безсимптомних осіб.

5. Як вакцинована людина, чи можу я «заразити» інших людей, передати вірус?
Вакцинація захищає від хвороби, але не виключає передачі вірусу та зараження нещеплених людей. Клінічне дослідження розглядало вплив вакцинації на попередження симптоматичного COVID-19, а не на передачу вірусу SARS-CoV-2. Разом з тим, слід нагадати, що вірус «через вакцину» не передається, так як у вакцинах, які будуть застосовуватися в Україні, немає живих вірусів. Людина, яка щеплена, після контакту з хворим може заразитися і може заразити інших людей.
Поки невідомо, чи захищають вакцини також від поширення вірусу.

6. Чи повинні щеплені люди все ще носити маски?
Експерти рекомендують вакцинованим людям продовжувати закривати рот і ніс, дотримуватися рекомендованих соціальних дистанцій, уникати зборів та часто мити або дезінфікувати руки. Вакцинація захищає від розвитку або важкого перебігу хвороби, але не виключає передачі вірусу та зараження ним нещеплених людей.
До отримання результатів додаткових досліджень, слід використовувати всі наявні заходи щодо пом’якшення пандемії. 

7. Які протипокази до вакцинації?
Абсолютними протипоказами до вакцинації є гіперчутливість (алергія) до діючої речовини або будь-якої з допоміжних речовин, включаючи ті випадки, коли розвинулась анафілактична реакція після першої дози вакцини COVID-19 або важка алергічна реакція на діючу речовину або будь-який інший компонент препарату. Перед вакцинацією повідомте лікаря, якщо у вас коли-небудь була сильна алергічна реакція на ліки, вакцини або їжу.
Через обмежені дані, введення вакцини в наступних групах залежить від індивідуального рішення:
• вагітні жінки та жінки, які планують завагітніти, - обмежені дані, тому вакцинація повинна розглядатися лише в тому випадку, якщо потенційна користь перевищує будь-який ризик для матері та плоду, наприклад, у людей, яким загрожує зараження ГРВІ-CoV-2 (наприклад, професійно активний медичний персонал,) або важкий перебіг COVID-19 (включаючи ожиріння, діабет);
• жінки, які годують груддю - невідомо, чи вакцина проникає у грудне молоко. Жінкам, яким було зроблено щеплення проти COVID-19, немає необхідності припиняти або уникати грудного вигодовування;
• поточна або недавня інфекція COVID-19 (до одужання); 
• гостра, важка хвороба з лихоманкою або гострою інфекцією - поки симптоми інфекції не зникнуть;
• вакцинація не протипоказана людям з порушенням імунітету або людям, які отримують імунодепресивну терапію, але можуть відчувати зниження імунної відповіді. Однак, ефективність та безпека у цій групі пацієнтів не оцінювались.

8. Чи може вакцина викликати коронавірусну інфекцію?
Ні, оскільки наявні вакцини містять лише модифіковану генетичну інформацію (наприклад, мРНК або кодуючий ген) про структуру одного білка вірусу SARS-CoV-2 . Після вакцинації організм «зчитує» цю інформацію і починає виробляти з неї антитіла. Сама інформація (мРНК) не здатна викликати зараження.

9. Чи може вакцина послабити мою імунну систему та полегшити мені зараження, наприклад, грипом?
Ні. Основою роботи імунної системи є мільйони лімфоцитів, готових одночасно боротися з мільйонами антигенів, які в будь-який час контактують з нашою шкірою, слизовими оболонками носа або рота та внутрішніми частинами травного тракту. Вакцина містить дуже малу дозу антигену, отже, залучає лише невелику частку клітин імунної системи. Інші продовжують боротися із збудниками хвороб, з якими вони стикаються, наприклад, з вірусом грипу.

10. Як швидко вакцина починає діяти після її введення? Чи правда, що я можу «зловити» COVID-19 ще 2 тижні?
Вакцини проти  COVID-19 можуть не забезпечити повний захист принаймні протягом 15 днів після отримання другої дози вакцини. Наявні в даний час вакцини можуть захистити не всіх, хто щеплений.
Якщо ви контактуєте із зараженою людиною між 1-м і 2-м введенням вакцини, ви можете захворіти.
Якщо з’являються симптоми інфекції, зверніться до лікаря.

11. Чи доведеться пацієнтам чекати певний час у приймальні відразу після вакцинації?
Так, за правилами потрібно зачекати 30 хвилин в приміщенні біля пункту вакцинації після щеплення для кращого реагування медперсоналу в разі виникнення потреби.

12. Чи безпечні вакцини для дітей?
Вакцини не тестували на людях до 18 років (COVID-19 Vaccine Moderna та COVID-19 Vaccine AstraZeneca), тому їх не рекомендують застосовувати дітям. На сьогоднішній час відомо, що діти набагато легше переносять COVID-19, однак вони відіграють значну роль в розповсюджені вірусу.

13. Якщо після вакцинації виникають симптоми, такі як біль у м’язах або лихоманка, як я можу дізнатися, чи я не захворів?
Якщо після вакцинації з’являються такі симптоми, як температура або кашель, проконсультуйтеся з лікарем. Якщо він вважає, що у вас є ймовірність зараження COVID-19, він направить Вас для проходження тестування.

14. Якщо зараз я переживаю безсимптомний COVID-19, чи не погіршить вакцина мій стан?
Ні, і вчені припускають, що якщо антитіла вже утворилися в результаті інфекції, отримання вакцини стимулює імунну систему. Однак, поки що немає даних, що підтверджують цю теорію.

15. Вакцина проти грипу захищає від COVID-19?
Ні, вакцина проти грипу захищає лише від вірусу грипу, полегшує діагностику та виключенні інших ГРВІ.

16. Чи використовуються вакцини для мікрочіпування людей?
У вакцинах немає мікросхем або інших шкідливих елементів. Вакцини - це лікарські засоби (як і ліки), і тому їх склад ретельно контролюється при виробництві кожної партії препаратів. Завдяки цьому, ви можете бути впевнені, що їх склад ідентичний тому, що зазначений в інструкції.

17. Чи дасть мені вакцина імунітет на все життя?
Це невідомо - дослідження та спостереження щодо тривалості вакцинного імунітету все ще тривають. Безумовно, фармацевтичні компанії та національні організації, які займаються вакцинами, будуть постійно оновлювати інформацію, а уряд, можливо, модифікує програму вакцинації, наприклад, подовжуючи її, при необхідності, додатковими дозами.

18. Чому варто робити щеплення від COVID-19?
Отримання вакцини проти COVID-19 може допомогти запобігти важкому перебігу захворювання, навіть якщо ви захворієте на COVID-19.
Вакцинація допомагає вашому організму виробити імунітет до вірусу, який викликає COVID-19, не хворіючи.
Ви захистите інших - родину, друзів та знайомих, особливо тих, у кого підвищений ризик серйозно захворіти на COVID-19.
Ви допоможете повпливати на пандемію. Носіння масок та дотримання соціальної дистанції допомагають зменшити ризик впливу вірусу або його поширення, але цих заходів недостатньо. Щеплення - ефективний метод обмеження поширення інфекційних захворювань. І завдяки спаду епідемії можна буде повільно відмовитися від обмежень і повернутися до звичного життя.
Ваш приклад може спонукати інших до вакцинації, наприклад, ваших родичів чи друзів.
Щеплених людей звільняють від карантину. Надалі будуть прописані інші преференції (наприклад, при перетині кордону, плановій госпіталізації тощо).

19. Які побічні ефекти вакцинації від COVID-19?
Побічні реакції, типові для вакцин, спостерігались у клінічних випробуваннях. Більшість побічних ефектів є м’якими і не повинні тривати більше кількох днів. Серйозні побічні ефекти вакцини були рідкісними. Частота важких алергічних реакцій (анафілаксія) та гіперчутливості не зафіксована.
Частота місцевих побічних реакцій була подібною після першої і другої доз вакцини.

20. Чи зможу я вибрати, якою вакциною робити щеплення?
Через те, що вакцинація проти COVID-19 є безкоштовною та фінансується з державного бюджету, немає можливості вибирати препарат.

21. Чи безпечна вакцина?
Безпека вакцин - один з основних критеріїв, якого дотримується Європейське агентство з лікарських засобів при винесенні рішення про схвалення препарату для використання в Європейському Союзі. Іншими критеріями є ефективність та якість вакцини та оцінка вигоди та ризику її використання.
Усі затверджені на сьогодні вакцини в основному викликають легкі побічні реакції, тобто біль у місці ін'єкції, втома, лихоманка, головний біль. Більшість побічних реакцій на вакцини були легкого та середнього ступеня тяжкості та, як правило, зникали протягом декількох днів після отримання вакцини.
Як і для будь-якого іншого лікарського засобу, спостереження за побічними реакціями для всіх вакцин продовжуються.

22. Чи щеплення від Covid-19 є обов’язковими в Україні?
Ні, щеплення добровільні. Однак турбуючись про ваше здоров’я, рекомендуємо зробити щеплення.

23. Як сталося, що вакцина з’явилася так швидко?
По-перше, була використана технологія, над якою багато вчених працювали протягом багатьох років - дослідження щодо використання мРНК та векторів у вакцинах тривали щонайменше десяток років. Однією з останніх таких вакцин, над якою працювали дослідники, була вакцина проти вірусу Зіка. Дослідження такої вакцини проти грипу також тривають.
Крім того, багато наукової роботи було проведено одночасно із законодавчими заходами, і відомства, відповідальні за затвердження лікарських засобів на ринку (наприклад, європейська EMA або американська FDA), сприяли пришвидшенню оформлення документів. Було скорочено багато офіційних термінів подання відповідних документів чи висновків. 
Однак, незважаючи на деякі прискорення, від стандартних процедур, пов'язаних з якістю вакцини, безпекою та ефективністю, не відмовлялися. 

24. Чи огляне мене лікар перед введенням вакцини?
Так, лікар проводить огляд та опитування перед щепленням. Крім того перед щепленням Ви заповнюєте затверджену форму МОЗ «Інформована згода та оцінка стану здоров’я…. на проведення щеплення…», під час заповнення якої, уважно відповідаючи на запитання, Ви також зменшуєте ризик побічних реакцій. Також, будь ласка, повідомте лікарю, якщо:
• ви вагітні або плануєте завагітніти,
• ви годуєте грудьми,
• ви були щеплені іншою вакциною проти COVID-19.

25. Чи необхідні будь-які тести перед вакцинацією?
Ні, підхід до вакцинації не вимагає спеціальної підготовки або тестування. 

26. Як відбувається вакцинація?
Спочатку ви заповнюєте «Інформовану згоду», далі відбувається огляд, під час якого лікар приймає рішення про щеплення. Потім медсестра введе вам вакцину в дельтоподібний м’яз руки. Друга доза вводиться через 4-12 тижнів. 

Джерело: medicover.ua
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.