A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Батьки - найперша ланка захисту дітей від сексуального насильства

Дата: 09.07.2021 10:40
Кількість переглядів: 325

Фото без опису


Аби захистити дітей від сексуального насильства, батьки повинні розуміти існуючі ризики та разом з державними органами протидіяти цій проблемі.
В Україні кожна п’ята дитина стає жертвою різних форм сексуального насильства (від розбещення до зґвалтування). Протягом 2020 року порушено 410 кримінальних справ щодо сексуального насильства над дітьми, а з початку цього року ще 70. Реальна ж кількість постраждалих дітей у рази більша, бо в нашому суспільстві не заведено говорити про сексуальне насильство над дітьми і більшість злочинів залишається за зачиненими дверима родин.
Деякі батьки не хочуть «виносити сміття з хати», бояться подальшої відповідальності, розголосу, засудження, тому намагаються зменшити серйозність того, що сталося. Деякі вважають що з їхньою дитиною це не може статися, інші тримаються за міф про «небезпечних незнайомців» і вчать дітей остерігатися тих, кого вони вперше бачать, хоча, найчастіше, насильство, нажаль, чиниться кимось з родичів - 70% постраждалих від сексуального насильства дітей є жертвами людей, що входять до їхнього кола довіри. Деякі батьки не вірять дітям навіть у тих рідких випадках, коли ті наважуються розповісти свою жахливу правду. А наважитися дитині дуже важко, бо злочинці вдома або будують з жертвою дуже гарні стосунки (подарунки, увага), або залякують її. У будь-якому випадку це стримує дитину від розповіді. Тому дуже важливо, щоб з дитиною поруч був дорослий, якому вона довіряє - хтось з рідних, вчитель або керівник гуртка чи секції. Це значно зменшує ризик потрапляння дитини у пастку насильства та збільшує її шанси на порятунок.
До уваги! В Україні спостерігається тенденція до збільшення кількості дітей-жертв зґвалтувань. Так, за 2019 рік кількість дітей, постраждалих від цього злочину становила 148 (неповнолітні - 56, малолітні - 92), а у 2020 році - 233 дитини (неповнолітні - 82, малолітні -151).
Загроза насильства справді висока, особливо зараз, коли воно набуває нових форм та поширюється в онлайн. Вчити дітей протидіяти сексуальному насильству можна так само, як вчити їх правилам поведінки - розмовляючи «про це» з дітьми від п'яти років і аж до дорослого віку. Таку розмову можна почати під час купання чи по дорозі додому зі слів: «Хочу поговорити з тобою про дещо важливе…». Уникаючи страшних слів, слід пояснити дитині, що її тіло належить тільки їй і що вона може заборонити будь-кому її торкатися, пояснити відмінність між «хорошим секретом» (подарунок-сюрприз до дня народження) і «поганим секретом», який нікому не можна розказати. 
Важливо!!! У разі, якщо дитина розповідає Вам про випадок насильства, треба негайно повідомити поліцію та службу у справах дітей, для того щоб фахівці могли терміново втрутитись, зупинити злочин та надати допомогу. Пам’ятайте, що за письмовою заявою відкривається справа, навіть якщо насильство відбувалося через соціальні мережі (наприклад вимагання у дитини інтимних фото чи шантаж).

Служба у справах дітей сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних