A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Дата: 10.02.2021 13:28
Кількість переглядів: 902

 Сім'я є природним середовищем первинної соціалізації дитини, джерелом її матеріальної та емоційної підтримки, засобом збереження і передання культурних цінностей від покоління до покоління.

Але, на жаль, є діти яким не пощастило – в них немає сім'ї, батьківської любові, немає тієї так потрібної для дитини підтримки, турботи, приклада наслідування, не реалізовується, в повній мірі, право дитини на щасливе дитинство. Це – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

На сьогоднішній день в нашій країні існують сімейні та інституційні форми утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. До інституційних форм відносять: будинок дитини, дитячий будинок та школа інтернат. До сімейних форм відносять: усиновлення, опіка (піклування), патронат над дітьми, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї.

В Україні поки, що домінують інституційні форми утримання та виховання таких дітей. На жаль установи інтернатного типу утримання даної категорії дітей мають багато мінусів. Інтернатні заклади не замінять, у повній мірі, дитині сім'ю, не покажуть правильну модель поведінки сім'ї. І це не дивно, адже коли в подібній установі одночасно перебуває 100-200 дітей, то індивідуальний підхід тут є неможливим.

Тому на сьогоднішній день стає дедалі актуальнішим питання щодо можливості виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сімейних формах виховання.

Однією з таких сімейних форм виховання діток є прийомна сім'я. Отже,що таке прийомна сім'я?

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.

Якщо Ви відчуваєте в собі поклик до виховання таких діток та вирішили прийняти дитину в сім'ю, то Вам слід подати заяву про бажання створити прийомну сім’ю до районної державної адміністрації за місцем проживання та отримати перелік документів необхідних для її створення. На сьогоднішній день в України передбачено ряд заходів, спрямованих на соціальну підтримку прийомних сімей. Для здійснення соціального супроводження за прийомною сім'єю закріплюється соціальний працівник відповідного центру надання соціальних послуг. Центр надання соціальних послуг надає комплекс правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, спрямованих на створення належних умов функціонування прийомної сім'ї. Обласні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо періодично, але не рідше ніж раз на два роки, будуть Вас навчати, щоб підвищити виховний потенціал Вашої сім’ї.

Ви матимете трудові і пенсійні пільги в разі створення прийомної сім’ї. Законодавством передбачено відрахування страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за непрацюючих прийомних батьків.

Все у Ваших руках. Саме Ви можете врятувати дитину від сирітської долі!

За детальнішою інформацією звертайтеся до КУ «Центр надання соціальних послуг» за адресою: м. Первомайський, вул. Юності, 25, кімн.52, 2 поверх, тел. (05748) 3-38-42.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.