A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Відділення соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю ЦСП Біляївської сільської ради інформує: Безпечне дозвілля взимку: правила поведінки на льоду

Дата: 08.12.2022 15:36
Кількість переглядів: 90

Фото без опису
 

Безпека на льоду в зимовий період Як тільки настає зима, більшість дітей, та й деякі дорослі з нетерпінням чекають, коли на водоймах замерзне лід. Це, звичайно, хороша можливість покататися на ковзанах, зайнятися зимовою риболовлею, але не варто забувати про безпеку на льоду в цей період. З головними правилами ми і познайомимося в нашій статті. З настанням морозної погоди не варто розраховувати на миттєве покриття водойм льодом. Це процес тривалий і залежить від багатьох факторів. Починається він, як правило, з листопада і триває до самого Нового року. Все залежить від погодних умов, які щороку бувають різними. При низькій температурі вночі лід формується, але під променями сонця вдень починає ставати пористим від води, яка крізь нього просочується. При цьому товщина може бути вже пристойною, але надійним його назвати не можна, тому важливо дотримуватися заходів безпеки на льоду. Зазвичай замерзання водойм відбувається неоднаково по всій площі, насамперед промерзання починається на мілководді, по берегах, а потім вже лід сковує середину. На різних водоймах цей процес протікає з різною швидкістю, наприклад, на річках лід утворюється повільніше, тому що цьому процесу заважає перебіг. Навіть на одному водоймищі в різних його частинах лід може бути неоднаковою товщини.

Не можна:
• заходити на лід далеко від берега, ходити самому по льоду, а також збиратися на льоду великими групами;
• підходити до ополонок, кататися біля них на ковзанах;
• з'їжджати на лижах чи санчатах з крутих берегів прямо на лід;
• розпалювати на льоду багаття;
• бігати і стрибати по тонкій кризі;
• ходити біля берегів, де найчастіше виникають промоїни, тріщини й розриви льоду.
Також слід обходити місця, вкриті товстим шаром снігу: під снігом лід завжди тонший; тонкий лід і там, де розливаються джерела, де швидка течія або струмок впадає в річку. На льоду краще мати при собі знаряддя безпеки (лижі, мотузку, палицю), річку слід переходити тільки у встановлених місцях, товщина льоду має бути не менш 15 – 20 см. Якщо лід почав тріщати та з'явилися характерні тріщини, треба негайно повертатися на берег. При цьому не можна бігти, відходити слід повільно, не відриваючи ніг від льоду.

Якщо трапилась біда:
• слід кликати на допомогу;
• не панікувати, а опираючись грудьми на лід, сунутися до берега;
• не можна підбігати до товариша, який провалився під лід. До нього потрібно наблизитись повзком, використовуючи для переміщення по кризі подовгуваті предмети (лижі, лижні палиці, до¬шки), штовхаючи їх перед собою;
• до самого краю пролому підповзати не слід, щоб самому не потрапити у воду;
• наблизившись на максимально можливу відстань (не менше 3-4-ох метрів), киньте своєму товаришеві мотузку, шарф, палицю, щоб він ухопився, і витягніть його на лід, потім повзком виберіться з небезпечної зони;
• сховайте товариша від вітру та якомога швидше доставте його в тепле місце, розітріть тіло, переодягніть у сухий одяг та напоїть гарячим чаєм.

Фото без опису

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Ніколи не ставайте на лід навесні, восени та під час зимових відлиг. У цей час крига надто тонка і може провалитися.
Будьте вкрай обережні, бережіть своє життя та життя своїх близьких! Дотримуйтеся правил безпеки життєдіяльності, привчайте до цього дітей!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних