Профілактика сальмонельозу
Сальмонельоз — це гостра кишкова інфекція, яку викликають бактерії роду Salmonella. У дорослих здорових людей хвороба може протікати в легкій формі. Але обережно: сальмонела не така вже й проста.
Джерело збудника інфекції – тварини (частіше свійська водоплавна птиця, кури, велика рогата худоба, свині, вівці тощо), хворі на сальмонельоз люди або здорові носії інфекції.
Бактерії потрапляють в організм через рот — переважно з їжею, рідше — через воду чи забруднені предмети. Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб. Симптомами хвороби є підвищена температура тіла, нудота, діарея, біль у животі, загальна слабкість.
Небезпека сальмонельозу полягає передусім у сильному зневодненні організму. Діарея, блювання, висока температура тіла – усе це призводить до порушення роботи серця і нирок, втрати свідомості і навіть коми. У тяжких випадках сальмонели можуть потрапити в кров і викликати ураження внутрішніх органів, сепсис і смерть. Небезпечною інфекція є для людей похилого віку (60+), осіб з діабетом, серцево-судинними та онкологічними хворобами, ослабленим імунітетом, вагітних.
Також, сальмонельоз може викликати масові спалахи в дитячих організованих колективах, місцях тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, закладах соціального захисту.
Ефективні правила профілактики сальмонельозу:
1.Гігієна рук
Мийте руки з милом після туалету, перед приготуванням та вживанням їжі, після обробки сирих продуктів.
2.Термічна обробка їжі
Завжди добре проварюйте, просмажуйте м’ясо, яйця та рибу. Не вживайте сирі яйця або м’ясо з кров’ю.
Не куштуйте фарш чи яйця «на смак» до приготування.
3.Зберігання продуктів
Зберігайте сирі й готові продукти окремо.
Тримайте продукти, які швидко псуються, в холодильнику за температури нижче +5 °C.
4.Чистота на кухні
Регулярно мийте обробні дошки, ножі, посуд.
Використовуйте окремі дошки для сирого м’яса та інших продуктів.
Своєчасно прибирайте сміття, харчові відходи.
5.Обачність у виборі продуктів
Не купуйте продукти в місцях несанкціонованої торгівлі, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин.
Не вживайте їжу сумнівної якості.
6.Вода — джерело безпеки
Пийте лише кип’ячену або фасовану воду, особливо під час подорожей.
Дотримання цих доволі простих правил допоможе уникнути не лише захворювання на сальмонельоз, а й інших кишкових інфекцій. У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, терміново звертайтеся за медичною допомогою!