Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Профілактика сальмонельозу

Дата: 15.07.2025 10:54
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

Сальмонельоз — це гостра кишкова інфекція, яку викликають бактерії роду Salmonella. У дорослих здорових людей хвороба може протікати в легкій формі. Але обережно: сальмонела не така вже й проста.

Джерело збудника інфекції – тварини (частіше свійська водоплавна птиця, кури, велика рогата худоба, свині, вівці тощо), хворі на сальмонельоз люди або здорові носії інфекції.

Бактерії потрапляють в організм через рот — переважно з їжею, рідше — через воду чи забруднені предмети. Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб. Симптомами хвороби  є підвищена  температура тіла, нудота, діарея, біль у животі, загальна слабкість.

Небезпека сальмонельозу полягає передусім у сильному зневодненні організму. Діарея, блювання, висока температура тіла – усе це призводить до порушення роботи серця і нирок, втрати свідомості і навіть коми. У тяжких випадках сальмонели можуть потрапити в кров і викликати ураження внутрішніх органів, сепсис і  смерть. Небезпечною інфекція є  для людей похилого віку (60+), осіб з діабетом, серцево-судинними та онкологічними хворобами, ослабленим імунітетом, вагітних.

Також, сальмонельоз може викликати масові спалахи в дитячих організованих колективах, місцях тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, закладах соціального захисту.

 Ефективні правила профілактики сальмонельозу:

1.Гігієна рук

Мийте руки з милом після туалету, перед приготуванням та вживанням їжі, після обробки сирих продуктів.

2.Термічна обробка їжі

Завжди добре проварюйте, просмажуйте м’ясо, яйця та рибу. Не вживайте сирі яйця або м’ясо з кров’ю.

Не куштуйте фарш чи яйця «на смак» до приготування.

3.Зберігання продуктів

Зберігайте сирі й готові продукти окремо.

Тримайте продукти, які швидко псуються, в холодильнику за температури нижче +5 °C.

4.Чистота на кухні

Регулярно мийте обробні дошки, ножі, посуд.

Використовуйте окремі дошки для сирого м’яса та інших продуктів.

Своєчасно прибирайте сміття, харчові відходи.

5.Обачність у виборі продуктів

Не купуйте продукти в місцях несанкціонованої торгівлі, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин.

Не вживайте їжу сумнівної якості.

6.Вода — джерело безпеки

Пийте лише кип’ячену або фасовану воду, особливо під час подорожей.

Дотримання цих доволі простих правил допоможе уникнути не лише захворювання на сальмонельоз, а й інших кишкових інфекцій. У  випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням,  терміново звертайтеся за медичною допомогою! 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних