Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

ХАРЧУВАННЯ Й ІМУННА СИСТЕМА: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

Дата: 08.04.2025 16:03
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

Харчування є критичним фактором, що визначає імунні реакції, а неповноцінне харчування — найбільш поширена причина імунодефіциту у всьому світі.

Що призводить до розвитку імунодефіциту?

  • Перекуси на ходу, харчування «швидкою їжею», відсутність балансу в раціоні;
  • Радикальні дієти, що застосовуються в прагненні схуднути та виключають із раціону білок або вуглеводи;
  • Недоїдання;
  • Споживання великої кількості цукру, солі, тваринних жирів;
  • Зайва вага.

Енергетичне недоїдання — споживання недостатньої кількості їжі або їжі з низькою калорійністю — пов’язують зі значним порушенням клітинного імунітету, що спричиняє цілу низку складних порушень.

Дефіцит поживних речовин може призвести до зміни імунних реакцій — це спостерігається навіть тоді, коли стан дефіциту є помірним.

Так, порушення імунітету може статися через нестачу мікронутрієнтів: цинку, селену, заліза, міді, вітамінів А, С, Е і В-6, і фолієвої кислоти. Усі вони мають неабиякий вплив на імунні реакції.

Переїдання й ожиріння також знижують імунітет. Ожиріння характеризується системним і центральним запаленням, яке викликає і сприяє надмірному відкладанню жирів, і як наслідок появі зайвої ваги. Цей запальний профіль робить людину дуже сприйнятливою до хвороб, особливо до тих, які стосуються імунної дисфункції, включно з діабетом, раком, розладами настрою, судинною дисфункцією і сприйнятливістю до інфекцій.

Немовлята з низькою масою тіла мають тривале порушення клітинного імунітету, яке можна частково відновити ​​завдяки включенню додаткової кількості мікроелементів (наприклад, цинку) у раціон.

У літніх людей імунітет можна посилити, якщо включити до харчування добавки із мікроелементами та вітамінами.

Збалансоване харчування важливе для профілактики низки неінфекційних захворювань, яким можна запобігти.

Але також варто пам’ятати, що порушення в раціоні харчування відкривають шлях для низки інфекційних хвороб і роблять організм мішенню для розвитку онкологічних хвороб. 

Тому відповідальне ставлення до харчування, дотримання балансу в споживанні поживних речовин і збагачення їжі мікронутрієнтами — це шлях до здоров’я.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних