Що потрібно знати про паводок?
Незабаром весна, і з початком весняної відлиги зростає небезпека підняття рівня ґрунтових вод, що може призвести до повеней і паводків.
Повені – одне з розповсюджених стихійних лих. Вони можуть виникати в будь-яку пору року, найчастіше спричиняються проливними дощами, швидким таненням снігового покриву, утворенням крижаних заторів і рідше через руйнування природних або штучних гребель. У будь-якому випадку існує ймовірність підтоплення житлових та громадських будівель, а також інших об’єктів, споруд (сміттєзвалищ, водопровідних і каналізаційних мереж, підвальних приміщень, погребів, колодязів тощо) через рясні часті дощі, підвищення рівнів річок та ставків, ґрунтових вод. У зв’язку з цим вода шукає виходу назовні в низинах, підвальних приміщеннях, погребах, у комунікаційних колодязях тощо. Це може привести до зсувів і обвалів ґрунту, руйнування житлових будинків і споруд, мостів і захисних дамб, розмивання залізничних і автомобільних доріг, аварій на інженерних комунікаціях.
При цьому зростає ризик виникнення серед населення як харчових отруєнь, спалахів гострих кишкових інфекцій, так і хвороб, які передаються водним шляхом (дизентерія, гепатит А, ротавірусна інфекція тощо). Також можливе зараження людей паразитарними захворюваннями та зооантропонозними інфекціями (лептоспіроз, туляремія), що передаються від мишей, щурів та забруднених контактних об’єктів (продукти харчування, корми, побутові предмети та інше). Успіх у профілактиці шлунково-кишкових захворювань багато в чому залежить від людей, їхньої свідомості, освіченості, дисциплінованості. Кожен повинен відчувати себе відповідальним не лише за своє здоров’я, але й за здоров’я тих, хто його оточує.
За таких обставин важливо знати, як діяти при підтопленні будівель, земельних ділянок, об’єктів, споруд водопостачання, у разі забруднення територій. Рекомендації такі:
- не використовувати для приготування їжі, питних чи господарських потреб воду з підтоплених колодязів, свердловин тощо. Оскільки під час підтоплення може виникнути хімічне чи бактеріальне забруднення, то для забезпечення питного режиму та приготування їжі краще використовувати бутильовану воду або ж підвізну чи водопровідну, яка б відповідала санітарним нормам для споживання;
- не вживати продукти, що були підтоплені, забруднені чи пошкоджені. Навіть якщо, наприклад, овочі чи фрукти нетривалий час перебували під водним шаром, вони можуть містити збудників інфекційних, паразитарних хвороб. Тому необхідно використовувати в їжу лише продукти харчування гарантованої якості. Їжа повинна проходити термообробку, а овочі, фрукти чи ягоди перед
споживанням необхідно добре промивати гарячою водою, потім обдавати окропом;
- дотримуватись правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
Після сходу води з підтоплених територій необхідно:
- очистити ґрунт від сторонніх предметів (сміття, гілля тощо) та перекопати (переорати) городи й присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
- провести санацію (очищення та дезінфекція) колодязів. Воду вживати після підтвердження лабораторним контролем її безпечності та якості;
- у будівлях та спорудах провести чищення від мулу та сміття, здійснити дезінфекцію, а в місцях можливого скупчення гризунів – дератизацію;
- у разі переповнення водою індивідуальні вигрібні вбиральні слід спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати.
У разі виявлення будь-яких ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла тощо) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких!