Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Кожна дитина має право на виховання в сім’ї

Дата: 17.09.2024 10:00
Кількість переглядів: 8

Фото без опису

17 вересня Україна відзначає день усиновлення. Це свято батьків і дітей, які волею долі стають однією сім’єю. Сьогодні, в умовах війни, свято набуло особливої актуальності, бо багато дітей втрачають батьків та стають сиротами.

Законодавство України встановлює, що у разі втрати дитиною батьківського піклування органи опіки та піклування мають вжити заходи для влаштування дитини в сім'ї громадян. Людей, які допомагають дітям чимало, але в умовах воєнного стану цього недостатньо.

enlightenedЩо ж являють собою сімейні форми влаштування дитини та чим вони відрізняються одна від одної?

heartУсиновлення - прийняття усиновителями в свою сім'ю дитини на правах сина чи доньки, виконане на підставі рішення суду. Серед сімейних форм виховання усиновлення є пріоритетною формою.

heartВстановлення опіки чи піклування - влаштування дітей в сім'ї громадян, які перебувають переважно в сімейних, родинних стосунках з цими дітьми. Опіка встановлюється над дітьми до 14 років, піклування - над дітьми з 14 до 18 років.

heartПрийомна сім'я - це сім'я (прийомні батьки), яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від однієї дитини до чотирьох прийомних дітей.

heartДитячий будинок сімейного типу - це окрема сім'я (батьки-вихователі), яка взяла на виховання та спільне проживання не менш як п'ять дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (вихованців). Водночас загальна кількість дітей, включно з рідними, у такій сім'ї не може перевищувати десяти осіб.

enlightenedЯкі діти підлягають влаштуванню в сім'ю

Влаштуванню в сім'ю підлягають тільки ті діти, яким офіційно надано статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування на підставі необхідних для цього документів. Питаннями оформлення статусу дітей займаються безпосередньо служби у справах дітей.

enlightenedПравовий статус сім'ї та дитини

Тільки у разі всиновлення усиновителі отримують всі передбачені законодавством права й обов'язки біологічних батьків, а усиновлена дитина - права та обов'язки біологічної дитини. Зокрема усиновителі мають право бути записаними батьками дитини; змінити її прізвище, ім'я, по батькові, відомості про місце та дату народження. З моменту усиновлення припиняються особисті та майнові права й обов'язки між усиновленою дитиною та її біологічними батьками, а також іншими родичами та виникають взаємні особисті немайнові та майнові права й обов'язки між усиновленою дитиною та усиновлювачами, а також їхніми родичами.

В інших сімейних формах влаштування (опіка/піклування, прийомна сім'я, дитячий будинок сімейного типу) особи, які беруть дитину, не набувають прав і обов'язків батьків, але вони є їх законними представниками на підприємствах, в установах і організаціях без спеціальних на те повноважень. За дітьми в таких формах влаштування зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

enlightenedТермін перебування дитини в сім'ї

Усиновлення є постійною формою влаштування - з моменту проведення усиновлення усиновителі на все життя набувають прав і обов'язків батьків, а усиновлена дитина - прав і обов'язків дитини.

В інших сімейних формах (опіка/піклування, прийомна сім'я, дитячий будинок сімейного типу) дитина перебуває в сім'ї до моменту повернення в біологічну сім'ю, або до моменту усиновлення, або до моменту досягнення повноліття.

enlightenedКількість дітей

При всиновленні кількість дітей, яку може усиновити одна сім'я, не обмежується.

Прийомна сім'я може взяти на виховання від однієї дитини до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу може взяти на виховання не менш ніж п'ять дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей, включно з рідними, у такій сім'ї не може перевищувати десяти осіб.

enlightenedВимоги до осіб, які приймають дітей

Усиновителем може бути особа віком не молодша 21 року. Верхня межа віку всиновлювача не обмежується. Водночас усиновлювач має бути старшим від дитини, яка усиновлюється, не менш ніж на п'ятнадцять років.

Прийомними батьками та батьками-вихователями можуть бути особи з 18 років. Водночас влаштування дітей в прийомну сім'ю та дитячий будинок сімейного типу проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та батьків-вихователів, щоб на час досягнення обома прийомними батьками (батьками-вихователями) пенсійного віку всі діти досягли повноліття. У разі досягнення пенсійного віку кимось з прийомних батьків (батьків-вихователів) час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків.

Опікунами/піклувальниками можуть бути особи з 18 років.

enlightenedПроцедура оформлення

Під час оформлення всіх сімейних форм влаштування дітей перший крок буде однаковим - особи, які бажають взяти дитину в свою сім'ю, мають офіційно стати кандидатами в усиновлювачі, опікуни/піклувальники, прийомні батьки або батьки-вихователі. Для цього потенційним кандидатам треба відповідати вимогам, встановленим законодавством, успішно пройти спеціальне навчання (крім родичів, які хочуть стати опікунами/піклувальниками дитини), зібрати потрібний пакет документів і подати його в службу у справах дітей.

Різниця полягає в тому, який орган приймає остаточне рішення про передачу дитини в сім'ю, так:

- рішення про усиновлення ухвалює суд;

- рішення про створення прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу під час воєнного стану ухвалюється районною військовою адміністрацією;

- рішення про встановлення опіки чи піклування приймається виконавчим органом сільської ради.

Незалежно від форми сімейного виховання держава призначає сім'ї допомогу на утримання дітей, грошове забезпечення прийомним батькам, а також надає соціальний супровід.

Усім небайдужим до дитячої долі, хто розмірковує, вагається у прийнятті рішення готові допомогти та чекають в службі у справах дітей сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних