Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Вживання великої кількості солі щодня може нашкодити

Дата: 03.09.2024 16:33
Кількість переглядів: 127

Фото без опису

На жаль, Україна входить до 20 країн, де спостерігається висока смертність через неправильне харчування, зокрема споживання надмірної кількості солі. Надлишок солі спричиняє затримку рідини в організмі людини, появу набряків та спазму судин, що є передумовою інсультів та інфарктів. Вживання великої кількості солі щодня може нашкодити і практично здоровій люди, збільшується ризик виникнення хвороб нирок, порушень в роботі підшлункової залози, появи запалення в кишківнику.
За даними дослідження STEPS, що проводилося в Україні виявлено, що вживання солі населенням перевищує більше ніж удвічі рекомендований ВООЗ рівень - 5 грамів, близько однієї чайної ложки. В цю норму входить й так звана «прихована сіль», що міститься в готових до споживання технологічно оброблених харчових продуктах (хліб, м’ясні та рибні продукти, солоний сир, готові соуси, консервовані овочі тощо). Щодня з такою їжею ми споживаємо понад 70% солі, не помічаючи цього. Саме тому обмеження споживання технологічно оброблених харчових
продуктів з високим вмістом солі є одним з головних правил здорового харчування.
Ось, декілька простих порад, які допоможуть зменшити споживання солі та зберегти своє здоров’я:
Їжте більше свіжих фруктів та овочів.
Обирайте рослинні жири (наприклад, авокадо, сою чи горіхи), адже сіль та традиційні жири, які потрібні нашому організму, часто нероздільні.
Уважно читайте склад соусів, таких як кетчуп, заправка для салату, соєвий соус, адже в них може міститися багато солі. Краще приготувати такі соуси вдома.
Обирайте тільки ті оброблені харчові продукти, які містять малу кількість солі (рекомендовано, щоб її вміст не перевищував 140 мг).
Частіше готуйте страви вдома і відмовтеся від фастфуду, адже так ви зможете самі контролювати, скільки солі потрапить у вашу тарілку.
Перш ніж солити страву, завжди пробуйте її на смак. Ви можете помітити, що вам не потрібна додаткова сіль. Якщо все ж таки досолююте - то краще використовувати йодовану сіль.
Звертайте увагу на порцію їжі, адже чим вона більша, тим вища ймовірність того, що ви з’їсте більше солі.
Поступово заохочуйте себе відмовитися від споживання надмірної кількості солі. Спробуйте спочатку міксувати страви без солі з такими, до яких ви звикли. З часом різниця між ними буде стиратися. Замість солі приправляйте їжу травами. Заміна солі на трави може не тільки посилити смак, але і принести користь для здоров’я.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних