Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

З метою профілактики неінфекційних захворювань серед населення громади, Первомайське відділення Лозівської філії ДУ "Харківський ОЦКПХ МОЗ" інформує про розлади харчової поведінки

Дата: 12.03.2024 10:18
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

Розлади харчової поведінки

 

Розлади харчової поведінки (РХП) – це проблеми психологічного характеру, пов’язані з порушеннями вживання їжі. Ці проблеми багатофакторного походження. Вони розвиваються  внаслідок необ’єктивного сприйняття свого тіла, низької самооцінки та незадоволеністю собою. Найчастіше виникають у сім’ях з несприятливим мікрокліматом для дитини, у підлітків в перехідні періоди життя (статеве дозрівання або час закінчення школи), коли молодим людям доводиться пристосовуватися та змінюватися відповідно до нових обставин,  стикатися з надмірним стресом. Професійна діяльність (балет, гімнастика, футбол тощо), яка вимагає підтримання певної маси тіла, може також  привести до РХП. Має певне значення  психологічний  тиск зі сторони однолітків та  друзів.

Найпоширені  види РХП :

Анорексія – симптом, що полягає в повній відсутності апетиту за об’єктивної потреби організму в харчуванні. Виникає коли людина свідомо жорстко обмежує себе в їжі. Це такий стан, що може призвести до зниження ваги тіла нижче від показників норми та становити загрозу життю.

Булімія – клінічний симптом, патологічно підвищене відчуття голоду, імпульсивним одномоментним переїданням та “очищенням” організму від спожитого, що супроводжується слабкістю і дискомфортом у надчеревній ділянці. Цей стан інколи поєднується зі зниженням відчуття насичення, внаслідок чого виникає потреба в надмірно великих кількостях іжі.

Червоні прапорці, що вказують на наявність або розвиток РХП:

  • зацикленість на вазі або формі свого тіла (часті самоперевірки ваги, зважування, заміри,  власне відображення у дзеркалі викликає огиду).
  • багато уваги людина зосереджує на раціоні, відмовляється від певних продуктів  без лікарської рекомендації;
  • людина поділяє їжу на «здорову» та «не здорову», відчуття провини  після вживання  не «здорової» їжі;
  • наявність потягу або дій, направлених на очищення організму: блювання, вживання проносних та діуретиків;
  • відчуття голоду супроводжується ейфорією;
  • відмова від соціальних активностей, які можуть спровокувати вживання “небажаних продуктів»;
  • періодичне імпульсивне неконтрольоване вживання великої кількості їжі тощо.

Профілактика розладів харчової поведінки, перш за все, повинна бути спрямована на усунення факторів, що їх провокують. Збалансоване харчування, здорове ставлення до їжі, формування позитивного образу власного тіла, раціональний погляд на сучасні уявлення про красу допоможуть запобігти розвитку захворювання. Якщо помічено сукупність декількох ознаки РХП у себе чи у близької людини, обов’язково необхідно звернутися за професійною медичною допомогою.

Пам’ятайте, що психічні розлади не з’являються за один день і, щоб від них позбавитись необхідно озброїтись терпінням та наполегливістю.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних