Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Зверніть, будь ласка, увагу!

Дата: 11.10.2023 09:49
Кількість переглядів: 152

Фото без опису

Здорове харчування

ОСНОВНІ ФАКТИ

  • Здорове харчування допомагає уникнути проблему неповноцінного харчування в усіх його формах, а також запобігти неінфекційним захворюванням (НІЗ), включаючи діабет, хвороби серця, порушення мозкового кровообігу та рак.
  • Нездорове харчування та недостатня фізична активність - основні чинники ризику для здоров'я у всьому світі.
  • Практика здорового харчування починається на ранніх стадіях життя - грудне вигодовування сприяє здоровому зростанню, покращує когнітивний розвиток і може забезпечити користь для здоров'я в тривалій перспективі - наприклад, знизити ризик появи зайвої ваги та ожиріння, а також розвитку НІЗ пізніше в житті.
  • Енергія (в калоріях), що надходить в організм, має бути урівноважена з енергією, що витрачається. Дані вказують на те, що сумарне споживання жирів не повинне забезпечувати більше 30% усієї енергії, що надходить, щоб уникнути нездорового набору ваги (1, 2, 3) та повинно супроводжуватися переходом з насичених жирів на ненасичені (3) та усуненням промислових транс-жирів із раціону (4).
  • Одним із проявів здорового харчування є обмеження надходження в організм вільних цукрів до менш ніж 10% сумарної енергії, що надходить (2,5). Для отримання додаткового оздоровчого ефекту рекомендується знизити цей показник ще більше - до менш ніж 5% від сумарної енергії (6).
  • Обмеження вживання солі менш ніж 5 г на день сприяє попередження гіпертензії та знижує ризик хвороби серця та інсульту у дорослих (7).
  • Країни-члени ВООЗ домовилися про те, щоб скоротити вживання солі на 30% та покласти край до 2025 року зростанню діабету та ожиріння серед дорослих, підлітків і дітей.

 

ОГЛЯД

Здорове харчування упродовж усього життя допомагає уникнути проблему неповноцінного харчування в усіх його формах, а також запобігти ряду неінфекційних захворювань (НІЗ) і станів. Проте зростання випуску перероблених харчових продуктів, стрімка урбанізація та зміни в образі життя призвели до зрушень в режимі харчування.

Населення споживає більше харчових продуктів з високим вмістом енергії, насичених жирів, транс-жирів, вільних цукрів або солі/натрію, та багато хто не споживає досить фруктів, овочів і харчової клітковини, наприклад цілісних злаків.

Точний склад різноманітного, збалансованого і здорового раціону залежатиме від індивідуальних потреб (наприклад, від віку, статі, способу життя, ступеню фізичної активності), культурного контексту, наявних місцевих продуктів і звичаїв. Але основні принципи формування здорового раціону харчування залишаються однаковими.

 

ДЛЯ ДОРОСЛИХ

Здоровий раціон включає:

  • Фрукти, овочі, бобові (наприклад, сочевицю, квасолю), горіхи і цілісні злаки (наприклад, неперероблену кукурудзу, просо, овес, пшеницю, нешліфований рис).
  • Щонайменше, 400 г (5 порцій) фруктів і овочів на день.(2) Картопля, батат, касава та інші крохмалисті коренеплоди не відносяться ні до фруктів, ні до овочів.
  • Менш 10% сумарної енергії за рахунок вільних цукрів (2,5), що еквівалентно 50 г (чи приблизно 12 чайним ложкам без верху) для людини із здоровою масою тіла, яка споживає приблизно 2000 калорій на день, але в ідеалі менш 5% сумарної енергії для отримання додаткового позитивного ефекту для здоров'я.(6) Більшість вільних цукрів додаються в харчові продукти виробником, кухарем або споживачем і можуть також міститися у вигляді природного цукру в меді, сиропах, фруктових соках і фруктових концентратах.
  • Менш 30% сумарної енергії за рахунок жирів. (1, 2, 3) Ненасичені жири (містяться в рибі, авокадо, горіхах, соняшниковій олії, олії з каноли, оливковій олії) мають переважати над насиченими жирами (містяться в жирному м'ясі, вершковому маслі, пальмовій і кокосовій олії, вершках, сирі, гі та свинячому салі). (3) Промислові транс-жири (що містяться в перероблених харчових продуктах, їжі швидкого приготування, закусочних харчових продуктах, смаженій їжі, заморожених піцах, пирогах, печиві, маргаринах і бутербродних сумішах) не входять до здорового раціону.

Менше 5 г солі (що еквівалентно приблизно одній чайній ложці) на день (7) і використання йодованої солі.

 

ДІТИ ГРУДНОГО ТА РАННЬОГО ВІКУ

У перші два роки життя дитини оптимальне харчування сприяє здоровому зростанню і покращує когнітивний розвиток. Воно також знижує ризик появи зайвої ваги та ожиріння, а також розвитку НІЗ пізніше в житті.

Рекомендації відносно здорового раціону для дітей грудного та раннього віку аналогічні рекомендаціям для дорослих, проте вказані елементи також важливі.

  • Діти грудного віку повинні знаходитися виключно на грудному вигодовуванні в перші 6 місяців життя.
  • Діти грудного віку повинні постійно отримувати грудне вигодовування до 2 років і старше.
  • Починаючи з 6-місячного віку грудне молоко слід доповнювати різним відповідним безпечним та багатим поживними речовинами додатковим харчуванням. Сіль і цукор не слід додавати в додаткові харчові продукти.

 

 

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ЗІ ЗДОРОВОГО РАЦІОНУ

Фрукти та овочі

Споживання принаймні 5 порцій або 400 грамів фруктів і овочів на день скорочує ризик НІЗ (2) і сприяє забезпеченню належного надходження клітковини в організм.

Для поліпшення споживання фруктів і овочів ви можете:

  • завжди включати у свої блюда овочі;
  • споживати фрукти та сирі овочі, щоб перекусити;
  • споживати свіжі овочі за сезоном;
  • різноманітити фрукти та овочі.

 

Жири

Скорочення сумарного споживання жирів до менш ніж 30% сумарної енергії сприяє попередженню нездорового набору ваги серед дорослих. (1, 2, 3)

Крім того, ризик розвитку НІЗ знижується в результаті скорочення насичених жирів до менш ніж 10% сумарної енергії (2,3), а транс-жирів до менш ніж 1% сумарної енергії та їх заміни ненасиченими жирами, які містяться в рослинній олії. (2,3)

Надходження жирів можна скоротити таким чином:

  • змінити спосіб приготування їжі - видаляйте жирну частину м'яса; використайте рослинну олію (нетваринного походження), а також замість смажіння використовуйте кип'ятіння, приготування на пару або запікання;
  • уникайте оброблених харчових продуктів, що містять транс-жири;
  • обмежуйте споживання харчових продуктів з високим вмістом насичених жирів (наприклад, сиру, мороженого, жирного м'яса).

 

Сіль, натрій і калій

Більшість людей вживають надто багато натрію у вигляді солі (відповідає в середньому 9-12 г солі в день) і недостатньо калію. Високе споживання солі та недостатнє надходження в організм калію (менше 3,5 г) сприяють високому кров'яному тиску, який у свою чергу підвищує ризик хвороби серця та інсульту. (8)

1,7 мільйона випадків смерті можна було б щорічно запобігти в разі скорочення споживання солі до рекомендованого рівня менше 5 г на день. (9)

Люди часто не представляють, скільки солі на день вони споживають. У багатьох країнах більша частина солі надходить з обробленими харчовими продуктами (наприклад, в готових блюдах, перероблених м'ясних продуктах, наприклад, беконі, шинці та салямі, сирі та солоних закусочних продуктах) або в харчових продуктах, які споживаються у великих кількостях (наприклад, хлібі). Сіль також додають в їжу при її приготуванні (наприклад, у бульйон, бульйонні кубики) або на столі (наприклад, у вигляді столової солі, соєвого соусу та рибного соусу).

Споживання солі можна скоротити:

  • не додаючи сіль, соєвий соус або рибний соус під час приготування їжі;
  • не виставляючи сіль на стіл;
  • обмежуючи споживання солоних закусочних продуктів;
  • вибираючи продукти з нижчим вмістом натрію.

Деякі виробники харчових продуктів вносять зміни в рецептуру, щоб скоротити вміст солі у своїх продуктах, і рекомендується читати етикетки на харчових продуктах, щоб перевірити, скільки в них міститься натрію.

Споживання калію, який може пом'якшити негативні наслідки підвищеного споживання натрію для кров'яного тиску, може зрости в результаті споживання фруктів і овочів.

 

Цукри

Фактичні дані вказують на те, що надходження вільних цукрів в організм дорослих і дітей не повинне перевищувати 10% сумарної енергії (2, 5), і що скорочення до менш ніж 5% сумарної енергії забезпечує додатковий позитивний ефект для здоров'я. (6) Вільними цукрами є всі цукри, що додаються в харчові продукти або напої виробником, кухарем або споживачем, а також всі цукри, які природно містяться в меді, сиропі, фруктових соках і концентрованих фруктових соках.(2)

Споживання вільних цукрів підвищує ризик карієсу зубів (руйнування зубів). Надмірні калорії від харчових продуктів і напоїв, багатих вільними цукрами, також сприяють нездоровому набору ваги, що може призвести до надмірної ваги та ожиріння.

Надходження в організм цукру можна скоротити:

  • обмеживши споживання харчових продуктів і напоїв з високим вмістом цукру (тобто підсолоджених напоїв, солодких закусочних продуктів і цукерок); споживаючи фрукти та сирі овочі, щоб перекусити, замість солодких закусочних продуктів.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних