Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Незаконний обіг зброї є не тільки гостро актуальною темою у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф, але і проблемою, яку можуть недооцінювати та на яку не звертають потрібної увагу сьогодні

Дата: 07.06.2023 08:08
Кількість переглядів: 41

Фото без опису

 

Проблему незаконного обігу зброї можна додати до списку поточних та прогнозованих загроз національній безпеці та національним інтересам України з урахуванням зовнішньополітичних та внутрішніх умов, які визначені в Стратегії національної безпеки України.

Загрозою національній безпеці України, відповідно до Закону України «Про національну безпеку України», можна вважати явища, тенденції і чинники, що унеможливлюють чи ускладнюють або можуть унеможливити чи ускладнити реалізацію національних інтересів та збереження національних цінностей України. При тому, національними інтересами України, відповідно до Закону є життєво важливі інтереси людини, суспільства і держави, реалізація яких забезпечує державний суверенітет України, її прогресивний демократичний розвиток, а також безпечні умови життєдіяльності і добробут її громадян. Незаконний обіг зброї негативно впливає на безпечні умови життєдіяльності і добробут громадян, створюючи загрози та небезпечні умови життю. Таким чином, незаконний обіг зброї є однієї із загроз національній безпеці.

Ця загроза є як поточною, адже вже сьогодні створює загрози національним інтересам України, так і потенційною, тобто за траєкторією розвитку, виходячи з сьогоднішніх умов середовища може поглибитися, можуть виникнути нові проблеми спричинені незаконним обігом зброї, та ускладнитися регулювання обігу зброї.

Проаналізувавши наукову літературу та дослідження, можна виділити наступні проблеми, які може викликати незаконний обіг зброї:

o браконьєрство;
o збільшення кількості викрадення людей та взяття їх у заручники, задля маніпуляцій, щоб отримати бажане, підірвати суверенітет держави, створити бар’єри для реалізації національних інтересів, тощо;
o збільшення кількості пограбувань;
o загострення протистоянь між злочинними організаціями;
o загострення сімейних та вуличних конфліктів з виникненням несумісних з життям або наслідків небезпечних для життя;
o виникнення загрози державному суверенітету та територіальної цілісності.
Проблема незаконного обігу зброї є багатовимірною. Вогнепальна зброя виробляється та продається як законно, так і незаконно, що робить ідентифікацію та відстеження незаконно виготовленої та незаконно обігової зброї дуже складною. Ще більше ускладнює ситуацію те, що більшість вогнепальної зброї виробляється легально, а потім потрапляє на незаконний ринок. Подібно до інших незаконних продуктів і послуг, нові канали продажу все частіше використовуються для торгівлі вогнепальною зброєю, що збільшують нелегальний обіг зброї та ускладнюють відстеження зброї.

Багатовимірність проблеми незаконного обігу зброї спричинена: складністю відстеження обігу зброї; використанням нових способів поширення незаконної зброї, відсутністю законодавчої бази, епізодичним вчиненням дій з реалізації зброї, але з тривалим впливом та наслідками.

Організовані злочинні групи використовують переваги нових технологій, водночас продовжуючи використовувати старі канали та відомі ринки. Наприклад, нещодавні звіти поліції виявили, що деякі організовані злочинні групи використовували служби посилок для контрабанди вогнепальної зброї в країни, часто надсилаючи частини та компоненти окремо, оскільки їх важче виявити. Сучасна модель глобалізації уможливила поширення міжнародного тероризму та міжнародної злочинності, зокрема у кіберпросторі, наркоторгівлі, торгівлі людьми, релігійного та ідеологічного фундаменталізму та екстремізму, підживлюваного з-за кордону сепаратизму, нелегальної міграції, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, розповсюдження зброї масового ураження тощо.

В Стратегії національної безпеки України зазначається, що низький рівень добробуту породжує зневіру і невпевненість у майбутньому, провокує насильство, укорінює радикальні суспільні настрої і середовища, які є основою для політичного насильства й сепаратизму, діяльності незаконних збройних формувань, поширення тероризму. Злочинність загрожує правам і свободам, законним інтересам людей, суспільства та держави. Незаконний обіг зброї тільки посилює цю загрозу національній безпеці, і навпаки, зменшення незаконного обігу зброї зможе покращити рівень добробуту, зменшити політичне насильство, діяльність незаконних формувань, поширення тероризму, тощо.

Але найбільшою особливістю загрози незаконного обігу зброї є те, що вона підсилює, та загострює інші характерні загрози національній безпеці. Наприклад, в Латинській Америці незаконний обіг зброї збільшує вуличні протистояння між угрупуваннями, в Європі – рівень тероризму. В Україні незаконний обіг зброї також впливає на прояв інших загроз національній безпеці, що стосуються гібридної діяльності рф, сепаратизму, тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних