A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Обережно – дикорослі гриби

Дата: 14.10.2022 15:07
Кількість переглядів: 214


Щорічно в осінній період в області, як в цілому по Україні, реєструються випадки отруєнь людей дикорослими грибами, вже цьогоріч протягом вересня троє людей на Харківщині отруїлися дикорослими грибами, тому Управління Лозівського району Держпродспоживслужби у Харківській області нагадує про небезпеку отруєння грибами.
Гриби - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Кожного року восени люди вирушають у ліс по гриби. Проте війна в Україні внесла серйозні корективи. Тож крім небезпеки отруєння неїстівними грибами, цьогоріч є обмеження щодо відвідування лісів через їхню можливу замінованість.
При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби несуть користь для організму. Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння або навіть смерті. Просимо зважити на те, що жодна цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися з життям людини.

Для запобігання отруєнню грибами, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують:
• Не купуйте гриби в місцях стихійної торгівлі чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби в магазинах або на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
• Не збирайте гриби поблизу трас, на пустирях і звалищах.
• Ніколи не збирайте гриби з бульбоподібним потовщенням внизу ніжки, не готуйте з них страви і навіть не намагайтеся спробувати їх на смак!
• Не збирайте гриби, які вам не відомі! При будь-якому сумніві їх краще викинути!
• Не збирайте перезрілі, слизькі, червиві та пошкоджені гриби!
• Пам’ятайте, що не лише сирі, але й погано очищені, недоварені, недосмажені, не просолені гриби можуть стати причиною отруєння. Принесені додому ГРИБИ треба одразу ж розсортувати і ще раз ретельно переглянути. Це дасть змогу вибракувати "мутанта". Рішуче викидайте усі сумнівні, також перезрілі, червиві, зіпсовані, прив’ялі гриби.
• Не тримайте необроблені гриби у холодильнику більше 1 доби!
• Не намагайтеся перевіряти якість грибів "дідівським методом". Кажуть, що цибуля, часник або срібні предмети синіють у каструлі, де варяться гриби, серед яких можуть помилково бути отруйні. Це зовсім не так! Ні колір, ні запах бульйону чи відварених овочів, а тим більше самих грибів не свідчить про їх отруйність.
• Не допускайте вживання грибів дітьми до 14 років.
• Якщо ви відчули ознаки отруєння, не зволікайте і негайно викликайте «швидку допомогу»!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.