Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Обережно – дикорослі гриби

Дата: 14.10.2022 15:07
Кількість переглядів: 233

Фото без опису


Щорічно в осінній період в області, як в цілому по Україні, реєструються випадки отруєнь людей дикорослими грибами, вже цьогоріч протягом вересня троє людей на Харківщині отруїлися дикорослими грибами, тому Управління Лозівського району Держпродспоживслужби у Харківській області нагадує про небезпеку отруєння грибами.
Гриби - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Кожного року восени люди вирушають у ліс по гриби. Проте війна в Україні внесла серйозні корективи. Тож крім небезпеки отруєння неїстівними грибами, цьогоріч є обмеження щодо відвідування лісів через їхню можливу замінованість.
При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби несуть користь для організму. Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння або навіть смерті. Просимо зважити на те, що жодна цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися з життям людини.

Для запобігання отруєнню грибами, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують:
• Не купуйте гриби в місцях стихійної торгівлі чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби в магазинах або на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
• Не збирайте гриби поблизу трас, на пустирях і звалищах.
• Ніколи не збирайте гриби з бульбоподібним потовщенням внизу ніжки, не готуйте з них страви і навіть не намагайтеся спробувати їх на смак!
• Не збирайте гриби, які вам не відомі! При будь-якому сумніві їх краще викинути!
• Не збирайте перезрілі, слизькі, червиві та пошкоджені гриби!
• Пам’ятайте, що не лише сирі, але й погано очищені, недоварені, недосмажені, не просолені гриби можуть стати причиною отруєння. Принесені додому ГРИБИ треба одразу ж розсортувати і ще раз ретельно переглянути. Це дасть змогу вибракувати "мутанта". Рішуче викидайте усі сумнівні, також перезрілі, червиві, зіпсовані, прив’ялі гриби.
• Не тримайте необроблені гриби у холодильнику більше 1 доби!
• Не намагайтеся перевіряти якість грибів "дідівським методом". Кажуть, що цибуля, часник або срібні предмети синіють у каструлі, де варяться гриби, серед яких можуть помилково бути отруйні. Це зовсім не так! Ні колір, ні запах бульйону чи відварених овочів, а тим більше самих грибів не свідчить про їх отруйність.
• Не допускайте вживання грибів дітьми до 14 років.
• Якщо ви відчули ознаки отруєння, не зволікайте і негайно викликайте «швидку допомогу»!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних