A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Профілактика харчових отруєнь 

Дата: 01.08.2022 14:07
Кількість переглядів: 214

Фото без опису

 

В літній період ймовірність виникнення харчових отруєнь дуже висока, особливо через вживання зіпсованих харчових продуктів, недостатнє дотримання умов особистої гігієни в умовах обмеженого доступу до води та засобів гігієни та при відсутності електроенергії. 
Найчастіше небезпеку становлять продукти тваринного походження, сирі або без належної термічної обробки м’ясо, яйця, непастеризоване молоко. Також причиною виникнення отруєнь можуть бути немиті фрукти та овочі.
Найбільш поширеними симптомами харчового отруєння є біль у шлунку,  нудота, блювання,  діарея, підвищення температури.
При появі перелічених симптомів насамперед пийте багато рідини, щоб запобігти зневодненню. При ускладненні симптомів (випорожнення з домішками крові, температура вище 38,5°С, часте блювання, діарея понад 3 дні, незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі або запаморочення)  — негайно зверніться по медичну допомогу.
Харчове отруєння простіше попередити, а ніж потім лікувати. Отже щоб запобігти харчовому отруєнню не уникайте основних правил:
- часто мийте руки під час приготування їжі, використовуйте рідке мило та одноразові паперові рушники;
- тримайте в чистоті посуд, кухонний інвентар і поверхні, де готується їжа;
- не допускайте перехресного забруднення продуктів, відокремлюйте сире м’ясо, птицю та яйця від готових до вживання продуктів, за можливості використовуйте окремі дошки для обробки;
- проводьте належну термічну обробку продуктів. Воду також краще кип’ятити, якщо є підозра на її можливе забруднення, або вживайте для пиття та приготування їжі бутильовану воду. Те ж стосується сирого молока: перед вживанням краще його перекип’ятити;
- зберігайте продукти в холоді, у холодильнику температура має бути 4°С або нижче. 
Підготуйтеся до надзвичайної ситуації, заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.
Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, так продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. 
Головне, не вживайте продукти, що швидко псуються та які зберігалися без холодильника, після завершення терміну придатності або за найменшої підозри на те, що вони зіпсувалися!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних