Профілактика харчових отруєнь
В літній період ймовірність виникнення харчових отруєнь дуже висока, особливо через вживання зіпсованих харчових продуктів, недостатнє дотримання умов особистої гігієни в умовах обмеженого доступу до води та засобів гігієни та при відсутності електроенергії.
Найчастіше небезпеку становлять продукти тваринного походження, сирі або без належної термічної обробки м’ясо, яйця, непастеризоване молоко. Також причиною виникнення отруєнь можуть бути немиті фрукти та овочі.
Найбільш поширеними симптомами харчового отруєння є біль у шлунку, нудота, блювання, діарея, підвищення температури.
При появі перелічених симптомів насамперед пийте багато рідини, щоб запобігти зневодненню. При ускладненні симптомів (випорожнення з домішками крові, температура вище 38,5°С, часте блювання, діарея понад 3 дні, незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі або запаморочення) — негайно зверніться по медичну допомогу.
Харчове отруєння простіше попередити, а ніж потім лікувати. Отже щоб запобігти харчовому отруєнню не уникайте основних правил:
- часто мийте руки під час приготування їжі, використовуйте рідке мило та одноразові паперові рушники;
- тримайте в чистоті посуд, кухонний інвентар і поверхні, де готується їжа;
- не допускайте перехресного забруднення продуктів, відокремлюйте сире м’ясо, птицю та яйця від готових до вживання продуктів, за можливості використовуйте окремі дошки для обробки;
- проводьте належну термічну обробку продуктів. Воду також краще кип’ятити, якщо є підозра на її можливе забруднення, або вживайте для пиття та приготування їжі бутильовану воду. Те ж стосується сирого молока: перед вживанням краще його перекип’ятити;
- зберігайте продукти в холоді, у холодильнику температура має бути 4°С або нижче.
Підготуйтеся до надзвичайної ситуації, заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.
Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, так продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її.
Головне, не вживайте продукти, що швидко псуються та які зберігалися без холодильника, після завершення терміну придатності або за найменшої підозри на те, що вони зіпсувалися!