Пам'ятка щодо зберігання продуктів харчування в складах центрів гуманітарної допомоги
З метою уникнення харчових отруєнь серед населення після вживання продуктів харчування, отриманих зі складів гуманітарної допомоги, Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області наполягає на дотриманні наступних вимог:
• Приміщення, в яких розміщуються продукти харчування, повинні відповідати гігієнічним вимогам, утримуватись в належному санітарному стані; поверхні стін та підлоги мають бути вкриті покриттям, яке придатне для миття та дезінфекції; поверхня стелі повинна мати покриття, що мінімізує накопичення бруду та унеможливлює його потрапляння до харчових продуктів.
• До приймання на склад підлягають харчові продукти з не пошкодженою заводською упаковкою, з не протермінованими строками придатності та наявності товарно-транспортних накладних.
• При зберіганні харчових продуктів необхідно дотримуватись температурно-вологістних режимів, які зазначені виробником на упаковці. При цьому складські приміщення повинні бути обладнані відповідними вимірювальними приладами.
• Необхідно забезпечувати окреме зберігання перероблених та не перероблених харчових продуктів, а також окреме зберігання харчових продуктів від інших гуманітарних вантажів.
• Особи, які контактують з харчовими продуктами, не повинні мати медичних протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами, повинні пройти відповідні інструктажі з гігієнічних вимог, а також мають бути забезпечені можливістю щодо їх виконання (наявність гігієнічних засобів, паперових рушників, можливості миття рук, наявність та належне зберігання спецодягу тощо).
• На території складів гуманітарної допомоги та безпосередньо в приміщеннях необхідно періодично проводити заходи з дезінфекції, дезінсекції та дератизації, з метою попередження появи шкідників.
• Відходи необхідно розміщувати у закритих контейнерах, придатних для проведення їх чищення, миття та дезінфекції. Забезпечувати систематичне вивезення відходів.