Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Аналітична записка щодо діяльності Комунальної установи  «Центр надання соціальних послуг» Біляївської сільської ради Лозівського району Харківської області

Дата: 24.01.2022 17:11
Кількість переглядів: 1320

Фото без опису

 

1.В Біляївській сільській раді функціонує одна Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг». Основним завданням КУ «Центр надання соціальних послуг» є виявлення осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах або мають найвищий ризик потрапляння в такі обставини, та організації надання їм соціальних послуг відповідно до індивідуального плану. 

За 2021 рік виявлено 725 осіб, які потребували соціального обслуговування в відділеннях КУ «Центр надання соціальних послуг» та фактично отримали соціальні послуги. Охоплення соціальними послугами КУ «Центр надання соціальних послуг» складає 100% від виявлених.

До структури Комунальної установи «Центр  надання  соціальних послуг» Біляївської сільської ради входять п’ять відділень та структурний підрозділ:

 - відділення соціальної допомоги  вдома;

 - відділення  денного перебування;

- відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги;

- відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання;

- відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю;

- пункт прокату технічних засобів реабілітації (ТЗР).

 

Відділення соціальної допомоги вдома, відповідно до Державних стандартів надає соціальні послуги: догляд вдома та паліативний догляд (вдома).                                                         За 2021 рік послугу догляду вдома отримали - 158 особи, послугу паліативного догляду (вдома) – 3 особи. Середнє навантаження на одного соціального робітника за звітний період складає 12 осіб, що перевищує визначену норму. Соціальні послуги надають 13 соціальних робітників.

Для соціальних робітників у 2021 році були придбані електровеломашини  в кількості 13 штук на суму 260,0 тис. грн.

У віці старше 80 років обслужено 72 непрацездатних громадян, з IV та V групою рухомої активності обслужено - 27 особи.

Щоквартально, згідно затвердженого графіка, проводиться моніторинг якості надання соціальних послуг.

Відділення денного перебування, відповідно до Державних стандартів соціальних послуг, надає соціальні послуги:

послугу соціальної адаптації - 250 отримувачам, в тому числі послугу консультування - 71 отримувачам, послугу представництво інтересів - 68 отримувачам.

У звітному періоді надається соціально - педагогічна послуга – «Університет III віку». Навчання здійснюється на трьох факультетах: факультет «Інформаційні технології», факультет «Декоративно - прикладного мистецтва», факультет «Здоровий спосіб життя», навчаються 32 особи.

Відділення спрямовує роботу на продовження активного довголіття самотніх непрацездатних людей похилого віку, осіб з інвалідністю, шляхом розвитку їх творчих здібностей та навичок, організації дозвілля, надання безоплатних інформаційних послуг.

В відділенні постійно проводяться бесіди під рубриками: «Домашній адвокат», «Сам і лікар і аптекар», «Години спілкування», «Своїми руками», «Дім, сад, город», «Домашні улюбленці», «1000 секретів».

У відділенні денного перебування функціонують гуртки: «Аеробіка», вокальний «Співаночка» (художня самодіяльність), «Старт» (настільні ігри), «Бабусина майстерня» (рукоділля), «Поетична години».

Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги за 2021 рік надало натуральну допомогу за рахунок благодійних внесків, які надійшли від приватних підприємців та фермерських господарств, Товариство Червоного Хреста на загальну суму 743,9 тис. грн.

В відділенні працює пункт прийому речей колишнього використання (одягу, взуття) від населення. В осінньо-зимовий період великий попит на теплі речі.

Пункт прокату технічних засобів реабілітації (ТЗР) функціонує, як самостійний підрозділ. За звітний період ТЗР користуються 48 особи ( в прокаті - інвалідні коляски, ортопедичні пристосування, палиці, милиці, стілець – туалет, ходунки).

Згідно програми відділу соціального захисту населення Біляївської сільської ради, на привітання ювілярів-довгожителів з місцевого бюджету виділені кошти на придбання подарунків з 80 – 85 річчям (з розрахунку 500,00 грн. на 1 особу), у звітному періоді було поздоровлено 35 осіб, 90-95 річними ювілеями привітали 5 отримувача соціальних послуг КУ «Центр надання соціальних послуг» були вручені сертифікати на суму 15 000 грн. (з розрахунком 3000 грн. на 1 особу).

Ведеться робота щодо інформування населення про соціальні послуги, які можна отримати в структурних підрозділах , та порядок їх надання, шляхом розповсюдження буклетів, розміщення відповідної інформації на інформаційних стендах КУ «Центр надання соціальних послуг», відділу соціального захисту населення Біляївської сільської ради, у старостинських округах.

В КУ «Центр надання соціальних послуг» працює «гаряча» телефонна лінія для отримання інформації щодо надання соціальних послуг, оформлення субсидії, інформації про пункти обігріву, розташованих в Біляївській сільській раді та іншої інформації.

З березня по травень 2021 року проводилось внутрішнє оцінювання якості надання соціальних послуг: догляд вдома, паліативний догляд, догляд стаціонарний, соціальна адаптація. Соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти позбавлені батьківського піклування, соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах. Оцінка якості соціальних послуг, показники відповідають встановленому рівню – «Добре».

Відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання в с. Грушине Лозівського району за звітний період надало послугу стаціонарного догляду 12 особам та послугу паліативного догляду (з наданням місця постійного проживанням) – 3 особам. На 01.01.2022 року чисельність по відділенню - 13 осіб.

Відділення забезпечено всім необхідним для належних умов проживання громадян похилого віку, інвалідів та безперебійного функціонування (створено необхідний запас їжі, медикаментів, одягу, взуття).  

Відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю пріоритетними напрямками є:

- соціальна робота з сім’ями, особами, які опинилися у складних життєвих обставинах (ведеться облік даних сімей, осіб у СЖО, соціальне інспектування, соціальний супровід, профілактика негативних звичок);

- профілактика раннього соціального сирітства (інформаційно -  консультаційна робота з жінками групи ризику та вагітними жінками);

- робота із створення та супроводу прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу (соціальна реклама, прийом заяв, звернень та створення банку даних кандидатів у прийомні батьки та батьків-вихователів; супровід прийомних сімей; оцінка потреб сімей, прийомних дітей, планування роботи, звітність про ефективність функціонування таких сімей);   

- соціальна робота з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування (інспектування та соціальний супровід опікунських сімей, сімей піклувальників, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які опинилися у СЖО; адаптація випускників до самостійного життя);

- робота з неповнолітніми та молоддю, які повернулися з місць позбавлення волі або засуджені до покарань без позбавлення волі та їх сім’ями (соціальне інспектування, соціальний супровід; організація та підтримка заходів з профілактики негативних явищ у даному середовищі; допомога у налагодженні соціальних зв’язків та адаптації до соціуму);

- первинна профілактика негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі (демонстрація відеоматеріалів, обговорення, бесіди з учнівською молоддю, дітьми та їх батьками; консультації; акції з пропаганди здорового способу життя).

2. Пріоритетні напрями удосконалення діяльності Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг»:

- удосконалення роботи відділення денного перебування щодо підвищення ефективності соціально-оздоровчих заходів спрямованих  на підтримання життєдіяльності і соціальної активності пенсіонерів;

-  поповнювати Пункт прокату технічними засобами реабілітації;

- триває процес введення в експлуатацію другого корпусу в відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання

2.1. Створення (відкриття ) нових відділень  у КУ «Центр надання соціальних послуг» не планується.

2.2. Ліквідація, закриття відділень КУ «Центр надання соціальних послуг» не планується.

2.3. Сільська рада веде переговори щодо підключення газа або підключення альтернативних видів палива до будівлі другого корпусу відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання.

2.4. У звітному році відділеннями КУ «Центр надання соціальних послуг» надані соціальні послуги новим категоріям громадян, це – одинокі хворі – 30 осіб, особи з інвалідністю III групи – 11 осіб, паліативно хворі – 3 особи, сім’ї учасників АТО – 1 особи, внутрішньо переміщені особи – 2 особи.

Рішенням сесії  Біляївської сільської ради звільнено від плати за обслуговування у відділенні стаціонарного догляду - 13 осіб.

У відділенні денного перебування надається  соціально – педагогічна послуга «Університет третього віку», послуга надається безоплатно, обслуговуванням охоплено 32 особи.

В КУ «Центр надання соціальних послуг» здійснюється автотранспортне обслуговування в режимі «Соціальне таксі», цю послугу отримало 11 громадян похилого віку. Транспортна послуга надається вантажно – пасажирським автотранспортом KrASZ та легковим автомобілем «Sens».

2.5. Атестація працівників проводиться відповідно до Закону України № 4312-17 від 12.01.2012 року «Про професійний розвиток працівників», Наказу Міністерства соціальної політики України № 612 від 01.10.2012 року «Про затвердження порядку атестації соціальних працівників, інших фахівців, що надають соціальні та реабілітаційні послуги», «Положення про атестацію працівників Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг»  Біляївської сільської ради»  з метою визначення рівня їх професійної підготовки, ділових якостей та відповідності посаді, стимулювання підвищення їх кваліфікації шляхом оцінки знань, досвіту, навичок, результатів діяльності та здібностей щодо виконання конкретних функцій.

Працівники КУ «Центр надання соціальних послуг» підвищують кваліфікацію, приймаючи участь у семінарах, тренінгах, тощо.

В другому кварталі 2021 року була проведена чергова атестація соціального працівників відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги КУ «Центр надання соціальних послуг» відповідно до графіка проведення чергової атестації.

 

Назва центру

Про  підвищення кваліфікації працівників центру

Чисельність працівників залучених до навчання

Про участь у семінарах (тренінгах, тощо), в яких приймали участь працівники центру

Проведення атестації соціальних працівників

 

чисельність осіб, які підлягали атестації у 2021 р

чисельність осіб, яких атестовано у 2021 р

 

чисельність праців

ників

де і за яким напрямом

 

чисельність працівників

тематика

 

 

 

 

 

 

 

1

1

 

2.6. Матеріально – технічна база КУ «Центр надання соціальних послуг» та його структурних підрозділів задовільна. Всі приміщення, в яких розташовані відділення центру – орендовані.

Кожне відділення має оргтехніку. Всі соціальні робітники забезпечені велосипедами, спецодягом та взуттям ( куртки зимові, куртки осінні, халати, чоботи утеплені, чоботи  ПВХІ, рукавиці гумові, перчатки робочі, сумки). Працівники відділення стаціонарного догляду також забезпечені спецодягом.

2.7. Формування електронної та паперової бази отримувачів соціальних послуг щодо надання соціальних послуг складає 100%. База ведеться як по центру та в розрізі по відділенням з метою удосконалення обліку і звітності.

2.8. Відповідно до Постанови КМУ № 587 від 01.06.2020 року КУ «Центр надання соціальних послуг» Біляївської сільської ради надає соціальні послуги, згідно Закону України «Про соціальні послуги»

відділення соціальної допомоги вдома :

  • догляд вдома;
  • паліативний догляд (вдома);

відділення денного перебування  :

  • соціальна адаптація;
  • консультування; 
  • представництво інтересів;

відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання  :

-   догляд стаціонарний;

      -    паліативний догляд (з наданням місця постійного проживання).

відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю:

  • інформування;
  • посередництво;
  • соціальна профілактика;
  • догляд виховання дітей в умовах, наближених до сімей;
  • соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування;
  • соціальний супровід при працевлаштуванні та на робочому місці;
  • екстрене (кризове) втручання;
  • соціальна інтеграція та реінтеграція;
  • соціально-психологічна реабілітація;
  • тимчасовий відпочинок для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю.

відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги:

  • натуральна допомога.

 

Зміст та обсяги соціальних послуг відповідають згідно Закону України «Про соціальні послуги»,  визначення індивідуальних потреб отримувачів послуг та їх перегляд здійснюється відповідно Постанови.

 

3. Пропозиції щодо напрямів удосконалення діяльності КУ «Центр надання соціальних послуг»:

Для більш якісного автотранспортного обслуговування в режимі «Соціальне таксі»  осіб з інвалідністю та громадян похилого віку, які значно втратили рухову активність, є потреба у забезпечені центра автотранспортом облаштованим підйомником для візочників та маломобільних категорій. 

Ведеться робота щодо збільшення волонтерської допомоги, залучаються колишні працівники центру, що мешкають у селах Біляївської сільської ради. На виконання Закону України «Про волонтерську діяльність» укладено 4 договори про надання волонтерської допомоги, спільно з волонтерами обслужено 11 осіб.                                                                            Перелік соціальних послуг що може надавати волонтер: придбання і доставка продовольчих, промислових та господарських товарів, медикаментів; розпалювання печей; піднесення вугілля, дров; розчистка снігу; рубка дров; доставка води з колонки або колодязя ; надання допомоги в оформленні документів (оформлення субсидій на комунальні послуги); представництво інтересів в органах державної влади, установах, підприємствах та організаціях (виконання доручень, пов’язаних з необхідністю відвідування різних організацій).

 

Директор                                                                                           Юрій ГНАТЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних