A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Як алкоголь впливає на людину? 

Дата: 19.01.2022 11:45
Кількість переглядів: 395


Алкоголь — це напій, що традиційно створює хороший настрій, знімає стрес, робить людину більш розкутою, а проблеми менш важливими. Та, на жаль, коли магія спиртного вивітрюється, людина змушена повернутися до суворої реальності, долаючи симптоми похмілля та відновлюючи печінку.
Що ж відбувається в організмі, коли ми споживаємо алкоголь, та чи буває він безпечним?
Щойно ви проковтнули алкогольний напій, він розпочинає мандрівку вашим організмом. Спершу опиняється у шлунку, де значна його частина поглинається слизовою. Потім переміщується до тонкого кишківника, а звідти — до товстого. Наступна зупинка – кровоносні судини, внутрішні органи, клітини та міжклітинний простір.
Найбільша частка алкоголю розщеплюється у печінці. Спочатку спеціальний печінковий фермент алкогольгідрогеназа перетворює рідину на ацетальдегід – хімічно активну, токсичну речовину, після чого та має розділитися на вільний (оцтова кислота) та зв'язаний ацетат (ацетилкоензим А). У фіналі ці сполуки утворюють воду та вуглекислий газ. Якщо печінка не розчепить ацетальдегід, через кровотік він потрапить до мозку та наднирники, викликавши блювання, нудоту, запаморочення, апатію тощо.
Також потрібно розуміти, що процес розщеплення спирту є довготривалим. Продукти розпаду виводяться з організму від декількох днів до двох тижнів, десятки разів циркулюючи кровоносною системою. І лише невелика частка алкоголю у нерозщепленому вигляді може вийти через легені, нирки та разом із потом.
Треба пам'ятати — нешкідливого і тим більше корисного алкоголю не існує. Навіть ті алкогольні напої, що коштують дорожче і мають більш якісний склад, у великій кількості шкідливі для людини.
Як мінімізувати шкоду від алкоголю?
• Пити багато води, адже алкоголь виводить рідину з організму. В ідеалі, якщо людина збирається вживати алкоголь, їй треба перед цим випити на 1-2 літри води більше, ніж зазвичай.
• Їсти. Повний шлунок уповільнює засвоєння алкоголю, даючи організмові час на те, щоби поступово його виводити.
• Не налягати на жирну їжу. Жири дійсно створюють захисну плівку, що перешкоджає всмоктуванню алкоголю шлунком. Проте надмірна кількість жирної їжі радше нашкодить, ніж принесе користь.
• Уникати газованих напоїв. Вуглекислий газ, що в них міститься, прискорює засвоєння алкоголю.
• Тримати "темп" – один міцний напій на годину. Якщо метою є просто підтримати компанію, а не налигатися, це буде оптимальним варіантом. Якщо дотримуватися цього правила, організму виставить часу на те, щоби виводити алкоголь.
Причини не вживати алкоголь
Однак у чому полягає найбільша небезпека алкоголю? По-перше, у наведеній вище схемі — найпростішому варіанті розкладання алкоголю. Якщо людина вжила багато різноманітних спиртних напоїв, до складу яких часто входять домішки (сивушні масла, альдегіди, органічні кислоти), то вони спричиняють додатковий токсичний вплив на внутрішні органи і системи організму людини.
По-друге, частина оцтової кислоти вступає в сполуки та відкладається у вигляді "поганого" холестерину (який утворює на стінках судин склеротичні бляшки, що можуть викликати захворювання серцево-судинної системи) і жирних кислот, що  негативно впливають на роботу печінки, сприяючи виникненню жирового гепатозу (ожирінню печінки) та алкогольного гепатиту. 
По-третє, часте зловживання спиртним у 20-30% людей завершується розвитком цирозу печінки.
І останнє. У комплексі з таким поширеним знеболювальним та жарознижуючим засобом, як парацетамол, алкоголь призводить до різкого посилення його токсичності і розвитку некрозів у печінці. Окрім того, спиртне виводить з організму корисні мікроелементи (магній, калій, кальцій, вітамін В, С), негативно позначається на роботі імунної системи, погіршує серцеву, ниркову та мозкову діяльність.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.