A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Які освітянські проєкти реалізовують у Біляївській громаді у 2021 році

Дата: 12.11.2021 15:37
Кількість переглядів: 529

 

Цьогоріч Біляївська громада Харківської області власним коштом зуміла вирішити два нагальних питання – добудувати спортивний майданчик у Червоному і відремонтувати покрівлю школи у Миронівці. На цьому розвиток освіти в громаді не зупиниться. У першочергових планах на наступний рік побудувати ще один спортмайданчик, а також реалізувати ще кілька важливих освітянських проєктів.

У Біляївській сільській територіальній громаді працює чотири заклади загальної середньої освіти – три ліцеї і одна філія. Один з них – це школа в селі Миронівка. Протягом останніх кількох років цьому закладу, як і іншим, приділялася велика увага. Там замінили систему опалення та вікна на енергозбері­гаючі, робили капітальні і поточні ремонти.

– Миронівський ліцей дуже гарний, усередині зроблені хороші ремонти, втім всі ці зусилля зводив нанівець дах. Ця школа почала працювати в 1972 році. Дах шиферний, який давно не ремонтувався, він протікав. І ось цьогоріч удалося розпочати капітальний ремонт покрівлі. Роботи стартували у жовтні і закінчаться цього місяця. Вартість проєкту – близько 1 мільйона 350 тисяч гривень. Це все кошти Біляївської громади. У Миронівському ліцеї залишається ще одна проблема, треба утеплити фасад. Звісно, це в нас у планах є, втім це більш далека перспектива, оскільки це доволі витратний ремонт, – розповідає Біляївський сільський голова Олександр Різник.

Залучити молодь до спорту

У цьому році Біляївській громаді вдалося реалізувати ще один важливий об’єкт. На території ліцею в Червоному побудували спортивний майданчик зі штучним покриттям, поряд з яким установили тренажери. Як розповіли у відділі освіти, культури, туризму, молоді та спорту Біляївської сільської ради, цей об’єкт розпочали будувати минулого року за кошти бюджету тоді ще Первомайського району.

– До утворення нашої громади спортивний майданчик на території Червонівського ліцею був готовий на 90 %, усе це було зроблено коштом Первомайського району. А цьогоріч були виділені гроші вже з бюджету Біляївської громади, за які ми виконали решту робіт – постелили штучне покриття, поставили огорожу та закупили і встановили тренажери. Загальна вартість майданчика – 2 мільйони 898 тисяч гривень, з яких близько 210 тисяч це кошти громади, – говорить спеціаліст відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Валентина Тищенко. – Це дуже важливий проєкт для села, оскільки до цього там не було нормального майданчика для занять спортом. Молодь тільки в Інтернеті дивилася, як спортсмени займаються на різних тренажерах, тепер і в нашої молоді з’явилася можливість на них тренуватися.

Цьогоріч спортивний майданчик, як у Червонівському ліцеї, планували побудувати і в Шульській філії Біляївського ліцею. Проєктно-кошторисна документація, яку сплатив ще відділ освіти, молоді та спорту Первомайської районної державної адміністрації, була зроблена у 2019 році. Втім реалізувати задумане не вдалося – заплановані кошти на цей об’єкт пішли на боротьбу з коронавірусом, а саме на купівлю апарата ШВЛ у місцеву лікарню.

– Будівництво спортмайданчика в Шульській філії – це пріоритетний напрям на 2022 рік у розвитку освіти. Це дуже важливо для цієї школи, оскільки там немає спортивної зали, тому будівництво спортмайданчика є першочерговим. У цій філії навчаються діти не тільки з кількох старостинських округів нашої громади, а ще й із сусідньої Лозівської, – розповідає Олександр Різник. – Загалом гідні умови для занять спортом треба надати не тільки школярам, а й усім жителям Біляївської ТГ, оскільки пропаганда здорового способу життя дуже важлива. Плануємо, що зводити об’єкт розпочнемо наступного року, можливо, у 2022 році він уже і з’явиться.

Спортзал та благоустрій

У Біляївській сільській раді зазначають, що з моменту створення громади, а минув тільки рік, подавалося кілька проєктів на співфінансування з областю, втім вони поки що ніяк не просунулися. Зокрема, два проєкти стосуються опорного закладу громади – Біляївського ліцею. Це ремонт спортивного залу і благоустрій його території.

– У Біляївському ліцею взагалі дуже багато всього зроблено за останні років вісім. Там зробили капітальний ремонт з енергозбереження, утеплили фасади, перейшли на альтернативне опалення, повністю замінили вікна на енергозберігаючі, модернізували покрівлю тощо. І тепер там залишається зробити капітальний ремонт з благоустрою території та оновлення спортзалу, – каже Олександр Різник. – Звичайно, спортзал потребує ремонту, оскільки школа працює з 1980 року. Спортзал, звісно, не в аварійному стані, діти займаються, але хочеться зробити, щоб він був сучасним. Хочеться, щоб це відповідало вимогам, які висуваються до навчальних закладів. Коли відремонтують спортзал, там займатимуться не тільки школярі, а й усі охочі жителі громади.

Очільник громади зауважує, що й у майбутньому громада приділятиме відповідну увагу сфері освіти.

– Наша громада доволі молода, нам усього рік, і ми тільки стаємо на ноги, втім намагаємося приділяти максимальну увагу основним сферам, зокрема освіті. Діти – це наше майбутнє, і дуже хочеться, щоб вони навчалися і росли в гідних умовах, отримували якісні знання. Саме над цим ми працюємо і будемо працювати, оскільки сфера освіти це один з пріоритетних напрямів розвитку Біляївської громади, – підкреслює Біляївський сільський голова Олександр
Різник.

 

З матеріалами Інтернет видання "Слобідський край"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.