A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Сімейні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. ВАРТО ЗНАТИ!

Дата: 30.09.2021 15:25
Кількість переглядів: 351

 

Кожна дитина має право і повинна мати сім’ю, маму і тата – це закон життя!
Право дитини на сім’ю закріплено на міжнародному та національному законодавчому рівні, зокрема Конвенцією ООН про права дитини, Конституцією України, Сімейним Кодексом України.
Відповідно до положень Конвенції ООН держава повинна забезпечити дитині такий захист і таке піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов’язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживає всіх необхідних законодавчих та адміністративних заходів.
Реалізація права дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування на виховання в сімейному оточенні можлива завдяки її влаштуванню до сімейних форм виховання: усиновлення, під опіку/піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу:
Усиновлення - це прийняття в сім'ю дитини на правах сина чи доньки. Дитина втрачає усі права і зобов'язання щодо своєї біологічної сім'ї і набуває прав і обов'язків (в тому числі майнових) рідних дітей. Одним словом дитина стає рідною.
Опіка/піклування - встановлюються над дітьми, які залишилися без батьківського піклування внаслідок різних життєвих причин. Опікунам призначається державна допомога на дітей, однак плату за виконання своїх обов'язків вони не отримують. Опікунами найчастіше виступають родичі, а також близькі й знайомі дитині люди - сусіди, вчителі, друзі батьків тощо.
Прийомна сім’я - це сім'я або окрема особа, що не перебуває у шлюбі, яка добровільно, за плату, взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Такі сім'ї фактично допомагають державі виховувати дітей не в інтернатах, а в кращих, сімейних умовах. Відповідно, держава призначає сім'ї допомогу на утримання дітей, грошове забезпечення прийомним батькам, а також надає соціальний супровід. Діти в прийомній сім'ї зберігають статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування та всі пільги, призначені їм державою.
Дитячий будинок сімейного типу - сім’я, в якій поряд з власними дітьми живуть і виховуються діти позбавлені батьківського піклування. Така сім’я може взяти на виховання від 5 до 10 прийомних дітей. Держава призначає сім'ї допомогу на утримання дітей, грошове забезпечення батькам-вихователям, а також надає соціальний супровід. Діти, які виховуються в дитячих будинках сімейного типу теж не втрачають статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування та передбачених для них пільг.
Діти в прийомних родинах та дитячих будинках сімейного типу можуть перебувати до досягнення повноліття, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку.
За кожною дитиною, в якій би формі сімейного виховання вона не перебувала, закріплюється майно та житло. Воно зберігається до досягнення дитиною повноліття, відповідальність за його збереження здійснюють органи опіки та піклування за місцем знаходження майна. 
Також, за дітьми зберігаються раніше призначені аліменти, пенсії та інші виплати. 
На сьогодні в нашій громаді, в 2 родинах виховується 4 усиновлених дітей. Також, діють і сімейні форми виховання, якими охоплені 21 дитина-сирота та позбавлена батьківського піклування, а саме: у дитячому будинку сімейного типу виховується 9 дітей, у 3 прийомних родинах виховується 5 дітей, в 4 сім’ях опікунів/ піклувальників ростуть 7 дітей.
Звертаємося до всіх, хто вже йде по шляху назустріч дитині, й до тих, хто ще обмірковує своє рішення. Шлях батьківства не буває легким, це постійна і наполеглива праця, але й найблагородніша місія людини. Справжньою винагородою для Вас будуть посмішки щасливих дітей, які даруватимуть радість, тепло і впевненість у завтрашньому дні.
Усіх хто розмірковує, вагається прийняти рішення, ми чекаємо в службі у справах дітей сільської ради, бо є діти, які вже чекають на Вас, зокрема у Харківській області ще 1153 дитини чекають на свою родину.

Служба у справах дітей сільської ради
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.