A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

УВАГА! АФРИКАНСЬКА ЧУМА!

Дата: 21.09.2021 15:26
Кількість переглядів: 446

Фото без опису


Повідомляємо, що УСБУ в Харківській області здійснюються заходи щодо попередження передумов до завдання збитків інтересам економіки держави в сфері продовольчої безпеки, а також передумов до надзвичайних ситуацій з тяжкими наслідками для здоров'я населення внаслідок погіршення епізоотичної ситуації в Харківському регіоні, що обумовлено виявленням на території Харківської області збудника африканської чуми свиней.
Зокрема, в поточному році на території Харківської області зареєстровано загибель свиней у приватних домогосподарствах, які займались вирощуванням, зберіганням та реалізацією м'ясної продукції. У зв'язку з цим були узяті проби трупів свиней, та направлені до Регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини для проведення досліджень на АЧС. Відповідно до результатів досліджень у патологічному матеріалі від трупів свиней виявлено ДНК віруси африканської чуми свиней. Причиною інфікування поголів’я свиней стало порушення сільгосптоваровиробниками вимог ветеринарно-санітарного законодавства та умисне укриття фактів загибелі тварин на початкових стадіях, а також порушення, допущені посадовими особами у сфері ветеринарної медицини.
Враховуючи викладене, з метою недопущення погіршення епізоотичної ситуації та занесення збудника африканської чуми свиней на територію Біляївської сільської ради Лозівського району Харківської області, варто запам'ятати ряд застережень, а саме:


Рекомендації власникам домогосподарств
1. Не допускати згодовування свиням, кормів, здебільшого це харчових відходів, що не пройшли термічної обробки.
2. Не купувати поросят (свиней) без ветеринарних документів та не завозити (вивозити) свиней, м'ясо і продукцію свинарства без погодження з ветеринарною службою.
3. Утримувати свиней в закритих або надійно обгороджених приміщеннях чи ізольованих місцях, не допускаючи їх вільного вигулу та контактів з іншими тваринами (кішки, собаки, ВРХ, ДРХ, які можуть бути механічними переносниками вірусу АЧС).
4. Не допускати сторонніх осіб в тваринницькі приміщення.
5. У разі загибелі чи захворювання (незвична поведінка) тварини варто негайно звернутися до ветеринара.
6. Уникати напування свиней із водойм (ставків, струмків, річок тощо), що протікають через лісові масиви, в яких водяться дикі свині.

Рекомендації власникам свиногосподарств
1. Встановити двоконтурну огорожу навколо свиноферм, провести дератизацію (боротьба із гризунами) та відлякувати птахів.
2. Унеможливити доступ на територію ферм бродячих тварин та сторонніх осіб. Сторожові собаки мають бути зареєстровані та мати відмітку в паспорті про щеплення проти сказу та інші обробки, повинні перебувати у вольєрах та постійно знаходитися лише на території господарства.
3. Перевірити та налагодити роботу дезбар’єрів та санпропускників. При вході в приміщення (секцію, блок, кормоцех) встановити дезванночки чи дезкилимки зволожені дезрозчином.
4. Заборонити персоналу господарства утримання свиней в особистих домогосподарствах.
5. Контролювати дотримання правил особистої гігієни персоналом господарства та заборонити приносити харчові продукти на територію господарства.
6. Вхід у виробничу зону свиногосподарства, дозволяти лише через ветсанпропускник, а в’їзд транспорту – через постійно діючий дезінфекційний бар’єр (дезінфекційний блок). На ветсанпропускнику запровадити журнали: виходу на роботу персоналу, відвідування господарства особами з дозволу керівника, рух транспорту та проведення дезінфекції, витрати дезінфектантів та заправки дезбар’єрів, прання та знезараження спецодягу. Всі інші входи у виробничу зону тримати закритими.
7. Звести до мінімуму виробничі контакти та пересування персоналу між виробничими дільницями на території господарства (закріпивши персонал за відповідною виробничою ділянкою). Чітко окреслити «брудні» та «чисті» зони в підприємстві. Не допускати пересування персоналу в іншу зону, без зміни спецодягу та знезараження взуття.
8. Забезпечити обслуговуючий персонал подвійним комплектом спецодягу та взуття, й організувати централізоване його знезараження та прання. Промаркувати та закріпити обладнання, інвентар, спецодяг, взуття та інші предмети догляду, за виробничими ділянками, без права передачі цих засобів на іншу ділянку без попереднього знезараження.
9. Для забезпечення технологічного процесу у виробничій зоні виділити спеціальний внутрішньогосподарський транспорт та розділити транспортні шляхи на території господарства, уникаючи їх перетинання на «чисті» (підвезення кормів, тварин) та «брудні» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою).
10. Завантаження тварин проводити з рамп, розміщених на лінії демаркації господарства, без в’їзду транспорту на територію. Перевіряти ступінь очищення та відмітки про дезінфекцію транспорту, який приходить на підприємство, ферму.
11. Тварини, що підлягають вимушеному та внутрішньогосподарському забою, перевозять на забійно-санітарний пункт (забійний майданчик) спеціальним транспортом, що унеможливлює розсіювання біоматеріалу.
12. Заборонити водіям транспортних засобів (при завезенні/вивезенні кормів, відходів, тощо) залишати кабіну на території ферми, без крайньої необхідності (пломбувати кабіну водія, не дозволяти вихід на територію ферми).
13. Вживати заходів щодо знезараження гною, гноївки тощо. Мати постійний запас дезінфекційних засобів, як передбачено інструкцією (http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z0432-17):
14. По можливості встановити параформалінову камеру для знезараження спецодягу та утилізатор для утилізації відходів тваринного походження.
15. Згодовувати свиням лише термічно оброблений корм.
16. Не купувати живих свиней і корми в зонах неблагополучних з АЧС.
17. Мінімізувати поїздки на неблагополучні з АЧС території.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних