Щодо дотримання протиепідемічних вимог під час проведення урочистих заходів
З метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19), на території України продовжено дію карантину до 1 жовтня 2021 року (пункт 1 постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»
На території України на період дії карантину запроваджуються обмежувальні протиепідемічні заходи, а саме забороняється:
- перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
- проведення масових (культурних, у тому числі концертів, спортивних, соціальних, рекламних тощо) заходів за участю більш як 20 осіб (у разі проведення заходів за участю до 20 осіб організатор забезпечує дотримання між учасниками фізичної дистанції не менш як 1,5 метра);
- проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів.
Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів та святкувань. Причина таких спалахів є елементарні правила особистої гігієни, а також приготування їжі в антисанітарних умовах. Також чинниками кишкових інфекцій є не якісно помиті овочі та фрукти.
При зберігання їжі, харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму шкідливі бактерії розмножуються надзвичайно швидко. І тому дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції. Також необхідно пам’ятати що споживання продуктів та напоїв із простроченим терміном зберігання дуже небезпечно для здоров’я .
Згідно з пунктом 22 Постанови з 17 червня 2021 року на території України встановлюється «зелений» рівень епідемічної небезпеки, відповідно до якого забороняється, зокрема
Територія із «зеленим» рівнем епідемічної небезпеки передбачає:
• У громадських будівлях: маска або респіратор;
• Проведення масових заходів (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних та інших): не більше 1 людини на 5 метрів квадратних;
• Забороняється проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування і з організацією дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо)
Діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких:
• не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менш як 1,5 метра;
• не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами, що закривають ніс та рот, та не здійснюється належний контроль за їх використанням;
• обслуговуються покупці без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
• не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни);
Організатори повинні забезпечити:
- на вході до закладу культури або території проведення заходу розміщуються інформаційні матеріали щодо індивідуальних заходів профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
- при вході та в місцях масового скупчення відвідувачів організовуються місця обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілового спирту та понад 70 % для етилового спирту та наноситься тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менше 1,5 метра.
- наявність достатнього запасу засобів індивідуального захисту(респіратори та медичні маски)
- постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових одноразових рушників в санвузлах загально та службових.
- вологе прибирання місць найбільшого скупчення відвідувачів.
Постановою дозволено проведення масових заходів (у тому числі в розважальних закладах громадського харчування) за участю більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі).
Пам’ятайте, про необхідність дотримання протиепідемічних вимог бо хворобу легше попередити, ніж лікувати, ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та Ваша родина!
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!
Управління Лозівського району
Головного управління Держпродспоживслужби
в Харківській області