A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Відповідальність за жорстокість

Дата: 19.08.2021 11:36
Кількість переглядів: 585

Фото без опису


У містах проходять акції проти жорстокого поводження з тваринами. У соцмережах повідомляють про випадки знущання над собаками, кішками. За фактами жорстокого поводження з тваринами поліцейські відкривають кримінальне провадження. Це все – реалії нашого життя.
Президент України Володимир Зеленський підписав закон про посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. 
Новий закон забороняє: жебракувати з тваринами; бити, вбивати, труїти і калічити бездомних тварин; залишати тварин в салоні автомобіля при температурі повітря понад +20 або нижче -5 С°; фотопослуги з дикими тваринами; контрабанду диких тварин.
Підписаний документ забороняє застосування евтаназії для регулювання чисельності безпритульних тварин; пропаганду жорстокого поводження з тваринами; утримання диких великих тварин в закладах громадського харчування та інших непристосованих для цього місцях; замуровування тварин в підвальних приміщеннях.
Покарання в документі прописано наступне. Законом запроваджується:
• адмінвідповідальність за жорстоке поводження з тваринами з 16 років;
• кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами з 14 років;
• можливість тимчасового вилучення тварин поліцією;
• конфіскація тварин у випадках жорстокого поводження;
• позбавлення права утримувати тварин протягом 5 років;
• обов'язкове проведення експертизи для встановлення причин смерті тварини.
Також Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» закріплені поняття тварин, диких тварин, домашніх тварин тощо, а також визначено що таке жорстоке поводження з тваринами.
Так, жорстоке поводження з тваринами – це знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило мучення, завдало їм фізичного страждання, тілесні ушкодження, каліцтво або призвело до загибелі, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, залишення домашніх та сільськогосподарських тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин.
Відповідно до частини першої статті 18 Закону при поводженні з тваринами не допускається:
• використання оснащень, інвентарю, що травмують тварин;
• примушування тварин до виконання неприродних для них дій, що призводять до травмувань;
• нанесення побоїв, травм з метою примушування тварин до виконання будь-яких вимог;
• використання тварин в умовах надмірних фізіологічних навантажень тощо.
Статтею 22 Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» передбачено, що зобов’язання господарів при поводженні з домашніми тваринами повинні дбати про домашню тварину, забезпечити їй достатню кількість їжі та постійний доступ до води; надавати можливість домашній тварині здійснювати необхідні рухи, контактувати з собі подібними. Слід забезпечити наявність намордника, повідка, що необхідні для здійснення вигулу домашньої тварини поза місцем її постійного утримання. На домашній тварині має бути нашийник з ідентифікуючими позначками.
Крім того, власник має забезпечувати, зокрема своєчасне надання домашній тварині ветеринарних послуг (обстеження, лікування, щеплення тощо), а також негайно повідомляти медичну або ветеринарну установу про випадки заподіяння домашньою твариною ушкоджень здоров'ю людині або іншим тваринам.
У випадках виявлення жорстокого поводження з тваринами громадянам необхідно викликати представників Національної поліції для з’ясування всіх обставин справи та притягнення винної особи до відповідальності, відповідно до статті 32 Закону.
До появи правоохоронців буде не зайвим самостійно сфотографувати або зафільмувати місце події, опитати тих, хто міг бачити те, що відбувалося з твариною, спробувати встановити особу власника або порушника тощо. Часто на початку розслідування така інформація залишається поза увагою копів, і тоді довести винуватість порушника стає надзвичайно складно. Про це, зокрема, свідчить кілька резонансних судових процесів стосовно підозрюваних у жорстокому поводженні з тваринами.
Будь-які дії небайдужих громадян є кращими за бездіяльність і сприятимуть не тільки захисту інтересів конкретної тварини, а й підвищенню загальної правової культури населення та популяризації інформації про захист тварин від жорстокого поводження.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних