A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Як підготувати дитину до школи та нового навчального року

Дата: 05.08.2021 10:19
Кількість переглядів: 405

Фото без опису

Чим ближче початок чергового вересня, тим більше питань починають задавати собі батьки. Як підготувати дитину до школи вже в серпні, щоб подальша адаптація пройшла успішно? Чи варто навантажувати його навчанням, або давати більше відпочивати? Перехід від літнього відпочинку до навчання в школі для частини дітей є нелегким. Вони відмовляються рано вставати, капризують та з неохотою виконують домашні завдання. Сонливість стає звичною, оскільки влітку деякі діти засинають пізніше та прокидаються без будильника. Це не сприяє активному включенню дитини в навчальний процес. То як підготувати дитину до 1 вересня та які кроки слід зробити найперше?

Прокидатися? Як до школи!

Літо - досить безрежимний для дітей час: вони лягають спати пізніше звичайного, отже, набагато пізніше встають. Батьки дозволяють нащадкам подібні вольності, немов би даючи їм можливість гарненько відпочити і відіспатися за всі втрачені в школі години сну. І нічого неправильного в цьому немає, якщо, звичайно, дитина не систематично йде спати о першій годині ночі, і прокидається в полудень. Але якщо пізні відходи до сну і підйоми продовжаться аж до 1 вересня, коли хочеш чи не хочеш, а вставати доведеться рано, то для дитини це стане стресом. Тому готувати чадо до більш суворого режиму дня потрібно поступово, починаючи хоча б за два тижні до навчання.  Засинати раніше Дитина, яка засинає пізно, не зможе прокидатися раніше. Може, син або донька хочуть разом з вами переглянути новий мультфільм? Піти в улюблене кафе? Отримати нову частину трилогії? Запропонуйте їм таку ідею за те, щоб вони пішли спати раніше. Якщо вечірній перегляд мультфільму не настільки заохочує дитину - разом поміркуйте, що їй підійде. Заохочення має подобатися дитині, аби вона не ображалася, що її літній режим сну та прокидання зруйновано. Це не означає, що потрібно відразу ж встановити відбій о дев'ятій-десятій вечора, а підйом о шостій - зсувайте час поступово. Спочатку укладайте дитини спати на 30 хвилин раніше (і будите відповідно), потім на годину, а потім на дві (залежить від того, як сильно збився режим сну і неспання за період канікул). Щоб підготувати дитину до нового режиму було простіше, і їй ніщо не заважало заснути вчасно, він повинен засинати в спокійному стані, коли ніщо його не відволікає. Намагайтесь, щоб хоча б за 1-2 години до сну він не дивився телевізор, не грав в комп'ютерні або мобільні гри, не слухав гучну музику, не читав комікси і журнали. Можете почитати разом з дитиною художню книжку, або просто поговорити з ним, запитати, як пройшов його день, дізнатися, що його зацікавило сьогодні - так дитина знайде слухача, поділиться з вами своїми емоціями і враженнями, і набагато спокійніше засне.

Проасоціюйте школу з чимось приємним та бажаним.

Давайте дитині можливість обирати шкільні приладдя та заохочуйте бути креативними в цій справі. Якщо син любить кораблі та все, що пов’язано з морем, тоді підготовка до школи може стати чудовою подорожжю. Разом пошукайте рюкзак з якорями, зошити із зображенням кораблів, аксесуари для навчання з морськими мотивами. Донька любить малювати? Подумайте над набором фарб та чорнил для уроків. Ті, хто поєднує в уяві школу з чимось бажаним, мають більше мотивації до навчання. Саме тому приємні дрібнички та омріяні шкільні приладдя надихнуть дитину та вона почне міркувати про те, що доброго чекає її з вересня.

Поставте разом велику шкільну ціль.

Це може стосуватися навчання або комунікації з однолітками, вивчення мови чи спортивних тренувань. Важливо, аби це було привабливим для самої дитини та вона хотіла включатися в процес досягнення. Розпитайте, як часто дитина буде відслідковувати свої успіхи та за якими критеріями. Підкажіть їй, що ціль можна поділити на тижневі кроки: вивчити десять слів з німецької мови впродовж тижня, тоді через місяць таких слів стане сорок. Для позначення тижневих успіхів підійде власноруч створений плакат чи мапа успіхів, яка висітиме в дитячій кімнаті, а робити перші кроки до цілі можна вже зараз.

Розпитайте про те, що запам'яталося з попереднього навчального року.

Це в позитивній формі поверне дитині відчуття приналежності до свого класу та навчання. Завдяки підбиттю підсумків та пригадуванню радісних моментів дитина починає чекати на нові зустрічі, цікаві екскурсії та предмети. А така установка суттєво знижує тривогу перед черговим роком в школі.

Розкажіть про щоденник радості.

Коли звичний режим змінюється, дуже легко скотитися до незадоволення та згадувати, як літом було гарно, а зараз – так тяжко: треба рано прокидатися, вчити уроки та допомагати по дому. Для цього варто переключити увагу дитини на те позитивне, що трапилося сьогодні. Розкажіть про щоденник радості, де дитина записує принаймні дві речі щодня, які їй сподобалися, викликали усмішку чи запам’яталися. З часом вона самостійно шукатиме причини для радості та підтримуватиме себе ними в нелегкі дні.

Відділення соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю ЦСП Біляївської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних