A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

ЦИКЛ ПОРАД ДЛЯ БАТЬКІВ. Порада №2 «Вплив сучасних мультфільмів на психіку дитини»

Дата: 10.06.2021 08:26
Кількість переглядів: 711

Фото без опису
Мультиплікаційні фільми не випадково люблять діти різного віку. Яскраві, видовищні, образні. У свідомості дорослого мультфільм – це те, що призначене для дітей. Але не всі мультфільми корисні. На жаль, багато трансльованих сьогодні мультфільмів побудовані етично, психологічно чи педагогічно безграмотно і можуть мати небезпечні для дитини наслідки.

Дитина всю інформацію сприймає у вигляді образів. Із цих образів, як із кубиків, вона будує свою модель світу. Не секрет, що часто некерована агресивна поведінка дітей, пов'язана з копіюванням ними поведінки героїв популярних мультфільмів. Справа в тім, що кількість мультфільмів для дітей, що містять в собі сцени насильства і жорстокості, зростає а дитина, з властивою їй сприйнятливістю, переносить побачене у звичайне життя. Такі сцени насильства найчастіше можна побачити в зарубіжних мультиках, наприклад, «Покемон», «Том і Джері», «Сімпсони». Тому підбираючи мультфільм для дітей, будьте вибагливими, якщо ви купуєте незнайомий мультик – не полінуйтеся подивитися його спочатку самі, а вже потім пропонуйте до перегляду дитині.

Ознаки «шкідливого мультфільму»:
1. Колір. Головні герої розфарбовані яскравим, ядовитим кольором. Цей прийом експлуатує здатність дитячої психіки реагувати на все яскравіше. Тому від початку до кінця мультфільму персонаж веде маленького глядача, куди захоче, не даючи можливість відволіктися та порозмірковувати.
2. Головні герої агресивні, вони прагнуть завдати шкоди оточуючим.
3. Обличчя. Головні герої мультфільмів на одне обличчя.
4. В жіночі образи втілюється така якість, як садизм. Дитина знає, що добрих і хороших потрібно наслідувати. Але в мультфільмах героїні мають не лише хороші якості, ай жорстокість, непошану до батьків.
5. Демонстрація небезпечних для життя дитини форм поведінки повторювати які у реалістичній діяльності недоцільно, незрозуміло, навіть просто небезпечно. Перегляд таких прикладів для наслідування може обернутися для дитини зниженням порога чутливості до небезпеки, а значить потенційними травмами. Здавалося б, що може бути краще, ніж історії про Гуффі, Дональда, Міккі Мауса. На перший погляд, ці герої добродушні й завжди веселі. У діснеївських мультфільмах немає ні крові, ні сцен насильства, добро завжди перемагає зло. Та це тільки один бік медалі. А ось інший. Варто враховувати, дитина все побачене сприймає буквально, отже вірить тому, що відбувається. Вона бачить, що Гуффі з величезної висоти падає на асфальт і підлітає вгору. Дональда вдаряють відбійним молотком по голові, а у нього від цього лише пташки навколо голови. Можливо, це перебільшення, але відомі випадки, коли діти реально пробували повторити те, що витворяли їхні улюблені екранні герої. Ще ХХ столітті були проведені лабораторні дослідження і виявлено, що діти вчаться, спостерігаючи за іншими.

Рекомендації для того, щоб перегляд приніс дитині більше користі, ніж шкоди:
- Час, проведений дитиною біля екрана, має суворо дозуватися, по можливості без винятків. Лікарі – офтальмологи рекомендують для дітей 4-х років – не більше 20 хвилин на день, для дітей 5-6 років – 30 хвилин, у 7-8 років – 40 хвилин.
- Дивіться мультфільм разом із дитиною, обговорюйте зміст побаченого після перегляду. Якщо виникають якісь питання, неодмінно поясніть, і в свою чергу запитайте дитину: «А як би ти вчинив на місці головного героя?».

Відбираючи мультфільми для перегляду, переконайтеся, що якість зображення хороша, інакше не уникнути проблеми із зором, та й задоволення від мультфільму буде не те. Часто дорослі вмикають дитині мультфільм для того, щоб відволікти її від чогось, а самим зайнятися своїми справами. Краще, щоб це не стало звичкою, для цього можна ввести сімейну традицію зі спільного перегляду захоплюючих мультфільмів, щоб дитина відчула себе єдиним цілим з батьками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних