Як відрізнити якісне вершкове масло від фальсифікату
70 % масла в Україні – підробка: як відрізнити фальсифікат?
У молочний жир додають рослинний, через що утворюються небезпечні трансжири.
Як правильно вибрати масло:
- масло технічно не може коштувати дешево. На 1 кг масла треба 20 літрів молока.
- аномальна ціна повинна насторожувати. Особливо, білоруське дешеве масло, якщо по 20 грн., це однозначно підробка.
- імпортна продукція не може коштувати менше, ніж українська.
- масло має бути твердим. Молочні жири швидко застигають і повільно плавляться. Якщо масло м'яке вже в магазині, найімовірніше, у ньому використовують рослинні жири.
- будь-яка добавка – це фальсифікація. Чим можуть замінювати молочний жир? Це суміші жирів, гідрогенізовані жири, пальмове, кокосове масло. Роблять твердий жир. Він швидше плавиться.
- за кольором можна визначити свіжість масла. Залежно від сезону, колір масла може змінюватися.
- взимку воно біліше, а влітку, коли корови їдять свіжу траву, воно має жовте забарвлення.
- насторожити повинен яскравий помаранчевий колір (найімовірніше, використовували добавки).
- крім того, якщо розрізати масло, можна помітити більш жовтий колір по краях, це означає, що жир уже окислився: або продукт неправильно зберігали, або термін придатності продукту добігає кінця.
- масло має особливий смак. Якщо після масла в роті залишається відчуття нальоту жиру, воно має запах або смак маргарину, імовірно, це фальсифікат. На смак недосвідченому споживачеві визначити якісне масло складно, проте, порівнявши справжнє та підробку, можна легко помітити різницю.
- зверніть увагу на упаковку. Головне – на ній обов'язково повинно бути написано «масло вершкове». Такий напис зобов'язує споживача відповідати ДСТУ 4399: 2005: у ньому повинні бути виключно молочні жири. Крім того, експерти радять купувати продукцію відомих великих виробників, водночас ціна за пачку має коштувати щонайменше близько 50 грн.
З повагою, Первомайське управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Харківській області