A A A K K K
для людей із порушенням зору
Біляївська сільська територіальна громада
Лозівського району Харківської області

Обережно, пестициди!

Дата: 08.04.2021 13:28
Кількість переглядів: 653

Фото без опису Завдяки сприятливим природно-кліматичним умовам, Харківська область є одним із найпотужніших аграрних регіонів України.

Робота аграрного сектору направлена на отримання високих врожаїв сільськогосподарських культур. Не секрет, що для цього використовуються допоміжні заходи як на полях, так і на присадибних ділянках.

Зокрема, в період весняно-літніх польових робіт дуже поширено використання пестицидів, призначених для боротьби зі шкідниками у сільському і лісовому господарстві, бур'янами, гризунами і хворобами рослин. Але, на жаль, поряд з корисною дією вони можуть становити небезпеку для людини та навколишнього середовища. Дуже важливо, щоб ті, хто має справу з пестицидами, були ознайомлені з їх властивостями та шкодою, яку вони можуть заподіяти людині.

Слід пам’ятати, що діти та підлітки більш чутливі до отруйних речовин, ніж дорослі, тому до роботи з пестицидами допускаються особи, яким виповнилось 18 років. Заборонено допускати до вказаних робіт вагітних та жінок, які годують дітей грудним молоком. Крім того, з пестицидами можуть працювати лише здорові люди, які пройшли попередній медичний огляд. Особам, які не мають відношення до застосування отрутохімікатів, не варто перебувати у місцях їх зберігання і застосування.

Під час обробки земельних ділянок отрутохімікатами не можна на них знаходитись і проводити будь-які інші роботи. Крім того, оброблені ділянки необхідно відокремлювати запобіжними знаками, а про обробку територій слід сповіщати населення.

При застосуванні отрутохімікатів обов’язково необхідно використовувати засоби особистого захисту, адже при порушенні правил безпеки (роботі без окулярів, респіраторів, спецодягу), пестициди можуть викликати гостре отруєння. Контактуючим з пестицидами слід пам’ятати, що дані речовини при надходженні в організм через дихальні шляхи, шлунково-кишковий тракт чи шкіру можуть викликати порушення різних систем організму. Ознаками отруєння є: головокружіння, кашель, задишка, блювота, біль в животі. Тому, при перших проявах отруєння необхідно терміново звернутись за медичною допомогою.

Міграція пестицидів з ґрунту в рослини, атмосферне повітря, підземні та поверхневі водойми збільшує пестицидне навантаження не тільки на професійні контингенти (сільськогосподарських робітників), але й на все населення в цілому, що є загрозою для здоров'я, передусім дітей. Пестициди, що надходять до організму людини з ґрунту, можуть збільшити частоту хромосомних аберацій у соматичних та статевих клітинах, що призводить до новоутворень, спонтанних абортів та перинатальної загибелі плода, уроджених аномалій розвитку, безпліддя тощо.

Тому, беручи до уваги викладене, необхідно пам’ятати про те, що пестициди слід застосовувати лише в разі крайньої необхідності, коли інші агротехнічні заходи не дали бажаних результатів і врожаю загрожує небезпека.

Досить обережно слід використовувати в сільському господарстві і мінеральні добрива, які застосовують для підвищення родючості ґрунтів.

При внесенні в ґрунт, частина добрив надходить до рослин, а інша – вимивається в підземні води, мігрує з поверхневим стоком, розкладається в ґрунті з утворенням летких продуктів, які надходять у приземний шар атмосферного повітря. Компоненти азотних добрив (аміак, нітрати, сечовина), при надмірному внесенні в ґрунт, можуть мігрувати в поверхневі та підземні водойми, що призводить до їхнього забруднення. При забрудненні джерел водопостачання нітратами в концентраціях, що перевищують 50 мг/дм3, у немовлят, які знаходяться на штучному вигодовуванні та осіб похилого віку може виникнути водно-нітратна метгемоглобінемія. Не секрет, що на території України реєструвались смертельні випадки немовлят в зв’язку із забрудненою нітратами питною водою.

Надходження у відкриті (поверхневі) водойми добрив, які містять азот та фосфор, сприяє розмноженню мікрофітів та водних рослин, стимулює "цвітіння" водойм. За цих умов погіршуються органолептичні властивості води, руйнуються нормальні водні біоценози, порушуються процеси самоочищення водойм. Такі водойми непридатні для централізованого господарсько-питного водопостачання.

Слід відмітити, що за останні роки забруднення навколишнього середовища пестицидами та мінеральними добривами є однією з найгостріших проблем, оскільки нераціональне їх застосування у сільському господарстві та на присадибних ділянках призводить до негативних змін у різних ланках екосистем.

Первомайське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області застерігає:
• використовуйте пестициди та мінеральні добрива суворо за призначенням;
• не допускайте їх застосування у понаднормованих кількостях та чітко витримуйте безпечні строки збору врожаю;
• при обробці городів, земельних ділянок користуйтесь засобами захисту – респіраторами, не допускайте потрапляння пестицидів на шкіру;
• після обробки добре вимийте руки з милом або прийміть душ, прополощіть порожнину рота та горло;
• робочий одяг, в якому проводили обробку пестицидами, необхідно добре витрусити та випрати в розчині мила або прального порошку та соди;
• зберігайте пестициди та мінеральні добрива подалі від дітей, не проводьте обробки в присутності дітей, не дозволяйте їм знаходитись на оброблених земельних ділянках.
Бережіть Ваше здоров’я та здоров’я Ваших рідних!

Первомайське управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних